lördag 4 juli 2015

Tio bra amerikanska TV-serier

TV-serien är kanske den mest amerikanska av kulturformer. Så det är inte bara för att jag börjar få slut på idéer som denna sjunde fourthofjuly-lista är med TV-serier.

Boondocks
TV-versionen av Aaron McGruders dagsstrippsserie var ibland bättre än sin förlaga. Som i "It's a black president, Huey Freeman" eller julavsnittet där Huey sätter upp en skolpjäs om en svart Jesus.

Buffy the vampire slayer
Buffy är Buffy.


Dave Chapelle show
Sketchprogrammet är en genre som ofta ger ojämna resultat. Så även här. Men Dave Chapelles sketcher hade när de var bra en egen slags udd.

Deadwood
En vilda västern-serie där de svär mycket.

Flight of the conchords
Komediserie om och med det nyzeeländska bandet Flight of the conchords som flyttat till staterna för att göra sin lycka. En slags modärn The Monkees.

Freaks and geeks
Bäst av de många aamerikanska highschoolserierna.

Oz
Fängelseserie som ibland kunde prova på en del udda berättargrepp.Vwrkar ha haft stprt inflytande på senare serier.

Seinfeld
Förra året såg jag för första gången alla Seinfeld-avsnitten i rätt ordning.
(Det finns en sketch med en Oz/Seinfeld-crossover.)

The Wire

Ett tag brukade man prata om TV-serien som den nya romanen. Vilket ju var dumt. En serie som nämndes i detta sammanhang var The Wire som har lånat grepp från romanen. Men främst från den amamerikanska kriminalromanen. Ett par av Förenta ststerna främsta kriminalförfattare var också med och skrev avanitt av serien.

Wonderfalls
Många är de amerikanska serier som dött i förtid. Det här handlade om en butter ung kvinna som började se syner där föremål, som keramikgrodor, uppmanade henne att hjälpafolk. Den las ner innan hela första säsongen sänts.


Tidigare 4 juli-listor:
10 bra amerikanska romaner
10 bra amerikanska böcker
10 bra amerikanska filmer
10 bra amerikanska skivor
10 bra amerikanska diktsamlingar
10 bra amerikanska seriealbum

Inga kommentarer: