måndag 25 juli 2016

Ray Bradbury filmatiserad


Det har så klart gjorts filmer och tv-avsnitt av flera av Ray Bradburys böcker. Bradbury skrev själv originalmanus till ett par filmer. Bland annat den (långsamma) science fiction-filmen It came from outer space.

Jag har tidigare i det här Ray Bradbury-temat tagit upp François Truffauts Fahrenheit 451 som även om den har sina brister nog är den bästa Bradbury-filmatiseringen. Dagbok med Fahrenheit 451 skriver Francois Truffaut att Bradbury skickat ett manus han gjort på sin egen Invasion på Mars. Men tyvärr kom Truffaut aldrig filmatisera denna.
Det finns emellertid filmatiseringar av Invasion på Mars. En amerikansk tv-serie och en sovjetisk långfilm. De har jag inte sett.
Jag har dock sett en tecknad sovjetisk kortfilm byggd på en av novellerna i den "There will come soft rains". Den var bra.

Då så stor del av Bradburys verk består av noveller så är det inte så konstigt att det finns flera filmatiseringar av hans noveller. Som den helt igenom usla tidresefilmen Sound of thunder som bygger på utmärkta tidresenovellen med samma namn.
En av de bättre Bradbury-filmerna är antologi-filmen The illustrated man som bygger på novellsamlingen med samma namn. Men så klart med berydligt färre berättelser. Detta är en film som tjänat på att åldras. Att det är framtiden sedd ur 60-talet ger filmen en speciell charm.

En av novellerna som är med i filmen är "Savannen". Som tidigare sagts gjordes det en rätt bra svensk tv-pjäs på den.

Det gjordes en hel TV-serie The Ray Bradbury Theatre som byggde uteslutande på Bradburys noveller. Ett par säsonger av denna gick på svensk TV. Avsnitten var av varierande kvalité. Jag minns det som byggde på novellen "Folksamlingen" (i Oktoberlandet) och "The town where no one got off" med Jeff Goldblum. De var bra. Och ett med William Shatner om en hemsökt sandlåda. Den var inte bra.
Senare har jag via internet sett "Pojkar! Odla jättechampinjoner i era källare" i en av de säsonger aom inte gick på svensk tv. Lite intressant så har den liksom TV-pjäsversionen av "Savannen" tagit mer av barnens perspektiv än novellen. Den var dock inte alls lika bra som Savannen. Bettet i originalnovellen försvann.
65 avsnitt av Ray Bradbury Theatre spelades in.

Också filmen Something wicked this way comes är snällare sin förlaga. Den har gjorts om till en skräckfilm för barn. Som barn eller ungdomsfilm fungerar den emellertid bra.

Flera av Bradburys berättelser har varit på väg att bli filmer på senare år. Men saker har kommit emellan. Det gjordes för inte så länge sen en tv-serie på Bradburys "Timmen noll": The Whispers. Jag såg första avsnittet. Det var inte bra. Och den las ner efter en säsong.
Så man ska kanske inte alltför mycket sörja frånvaron av en ny filmatisering av Invasion på Mars.

(Detta inlägg avslutar vår Ray Bradbury-vecka som blev förlängd till åtta dagar.)

Inga kommentarer: