torsdag 22 december 2016

Klaus - jultomten som en medeltida superhjälte


Klaus av Grant Morrison (text) och Dan Mora (bild) är en slags berättelse om Sankta Klaus eller jultomtens ursprung. Men den följer inte de vanliga berättelserna utan gör en ny av olika element av myterna.

Klaus kommer till en stad han en gång i tiden lämnat. Denna stad har tagits över av en ond man som förbjudit julfirande (yuletime). Han är också gift med Klaus före detta.
Med hjälp av övernaturliga förmågor han fått av fairies (som då det är en serie skriven av Morrison ser ut som psykedeliska rymdvarelser) försöker Klaus rädda yuletime. Lite underhållande för oss skandinavier så kallar stadens befolkning honom för "julernisse".

Klaus framstår som en actionhjälte, eller som en medeltida superhjälte. Men en som har hjälp av julens symboler. Han klättrar in över stadsmuren som Batman men har med sej en stor säck med leksaker och slåss med hjälp av snöbollar.Det här kan låta lite fånigt men på nåt sätt passar de olika elementen ihop. Mycket med hjälp av Moras teckningar. En tecknare jag inte var bekant med tidigare.

Morrison och Mora har sagt att de kommer att fortsätta göra serier om julernissen Klaus. Och i veckan kom första fortsättningen. En kortare serie där Klaus rymmer från månen.


Inga kommentarer: