fredag 8 november 2024

Läst i oktober

På grund av sjukdom så läste jag ett mer lätthanterligt antal böcker förra månaden. 

Revolutionära föreställningar hos en europeisk intellektuell: Om Jan Myrdal av Lars Åke Augustsson
Förlagets beskrivning av den här boken får det att låta som en sån där lista där man rangordnar alla Bruce Springsteens låtar eller Martin Scorseses filmer. Vilket hade varit en rätt kul idé. Men även om Lars Åke Augustsson delar in Jan Myrdals böcker i betygen BRA, TJA, NÄ och FY (som inte ger ett särskilt seriöst intryck) så har han inte hållit sej till denna indelning utan diskuterar dramatiken under BRA (det är kul att han framhåller Moraliteter och Garderingar) och reseskildringarna (minus dem om Kina) under TJA istället för att ge enskilda betyg. Och Jan Myrdals många artikelsamlingar diskuteras genom nedslag i enskilda artiklar istället för volymer vilket gör att en läsare som vill gå vidare och läsa de tiotal böcker Lars Åke Augustsson här menar är BRA skulle missa Söndagsmorgon
  Att Lars Åke Augustsson är orättvist snål mot flera av Jan Myrdals böcker var väntat, då han och Jan Myrdal bröt med varandra i början på 80-talet. Men den nedlåtande synen på Gun Kessles konstnärskap hade jag klarat mej utan.
  Ett intressant avsnitt finns i en jämförelse mellan Sara Lidman och Jan Myrdal där det tas upp att Sara Lidman inte utsatts för samma kritik när det gäller hennes politiska snedtramp (jag har just läst en del av de texterna i min omläsning av Sara Lidmans författarskap). Men hade den svenska litteraturen verkligen tjänat på att dessa sidor överskuggat synen på hennes andra verk så som Jan Myrdals snedsteg (hans FY:n) kommit att överskugga hans många BRA böcker?
Betyg: TJA.

Oändligt underbart av Marjaneh Bakhtiari 
Malmöroman. Jag har gillat allt jag läst av Marjaneh Bakhtiari. Detta var inget undantag. 

Kriget i en musfälla av Velimir Chlebnikov
"Så harlik hösten är i år / att ögat ingen gräns förmår / mellan harens förskrämdhet dra / och den hugklena höstens egen. / Gulhösten frälser / var listguler pälser."
övers. Mikael Nydahl
I Lyrikvännens lilla serie. Mikael Nydahl har även skrivit ett intressant efterord.

The Dragon Republic av R. F. Kuang 
Andra delen i den fantasy-trilogi som inleddes med The Poppy War. Liksom den första boken så är den här inspirerad av kinesisk 1900-talshistoria.

Den underbare mannen av Sara Lidman
Järnkronan av Sara Lidman
Fröken / Moster Evelina och Anton av Sara Lidman
och trädet svarade av Sara Lidman
Allt utom novellhäftet Fröken / Moster Evelina och Anton var omläsningar. Den underbare mannen och Järnkronan är de två sista delarna i Jernbanesviten (innan de sista eftersläntrande två romanerna (som jag inte läst förut))
och trädet svarade är en samling artiklar från 80-talet.

Dammen av Hans Scherfig 
Den danska författaren och limnologen Hans Scherfig beskriver en damms liv under ett år. Omläsning.
Också den här läsningen har influerats av mitt Sara Lidman-projekt då hon nämner den i Levtrådar.

August Strindbergs Brev del 22: Supplement 1893 – 1912
Andra volymen med brev som hittats efter utgivningen av August Strindbergs brev. Och den allra sista volymen i serien (Men det finns ytterligare en Efterslåtter på Litteraturbanken.)
Jag började läsa den första volymen av breven sommaren 2017.


Inga kommentarer: