måndag 30 juni 2025

Böcker lästa i juni

Här följer böckerna jag läste årets första sommarmånad.

Trumps Amerika av Hans Bergström 
Nyligen läste jag Naomi Kleins bok om första gången Donald Trump valdes till Förenta staternas president. Den här handlar om andra gången: 2024 års presidentval. Men till skillnad från Naomi Kleins bok så har den här boken ett tydligt högerperspektiv (den är utgiven på Timbro). Trots att det framgått att Hans Bergström gett pengar till det republikanska partiet under Trumps valkampanj så är boken inte uttalat protrumpsk men ibland känns det som att den önskar den kunde vara det.
Födelsedagspresent. 

Sara Lidman – i liv och text av Birgitta Holm 
Biografi. Birgitta Holm måste ha känt sej nöjd när hon gav ett kapitel rubriken "Kronotorp och kronotop" (kronotop är en term myntad av den ryska litteraturvetaren Michail Bachtin).

Nuckan av Malin Lindroth 
Bokcirkelbok. 

Kriget vid världens ände av Mario Vargas Llosa 
När Mario Vargas Llosa dog bläddrade jag i den här för att hitta ett bra citat och det fick mej att vilja läsa om romanen. 

Kina: Revolutionen går vidare av Jan Myrdal (text) och Gun Kessle (foto)
Albansk utmaning av Jan Myrdal (text) och Gun Kessle (foto)
Förra månaden skrev jag att 60-talet var Jan Myrdals starkaste decennium. Som för att bevisa att hans 70-tal var svagare så är de två första böckerna från 70-talet i min kronologiska genomläsning av Jan Myrdals författarskap rätt tveksamma. 
Kina: Revolutionen går vidare är i allt väsentligt en uppföljare till Rapport från kinesisk by och som många uppföljare en besvikelse.
Albansk utmaning består mestadels av en essä om albansk och europeisk historia.

Brev från en turist av Jan Myrdal med teckningar av Gun Kessle 
Den här samlingen med researtiklar från 50-talet respektive 70-talet är emellertid väldigt charmig.

Tal om hjälp av Jan Myrdal 
Tunn volym (pamflett) som.samlar artiklar om u-hjälpen ur ett antikolonialt perspektiv. 

Skriftställning 3
"Om Jan Myrdal gäller bland annat att han
kommer att läsas länge. Jag håller hans
nyutkomna 'Skriftställning 3' i handen [...] och jag ser framför mig de senfödda läsare som decennier och decennier från nu kommer att läsa den för att få de nödvändiga historiska kunskaperna om det Sverige som de fötts att bli medborgare i."
Så skrev Agneta Pleijel om Skriftställning 3 när den kom ut (senare kom hon att inta en helt annan inställning till Jan Myrdal). Och nog ger dessa artiklar och inlägg från sommaren 1969 till våren 1971 (liksom de i Skriftställning 4) en intressant bild av dåtidens Sverige. Men Skriftställning 3 tillhör inte längre de mest lästa böckerna. Vilket är lite synd, här finns några riktigt starka texter.

B. Olsen löper livet ut av Jan Myrdal, med teckningar av Gun Kessle
Grotesk mycket underhållande satirisk pjäs (som sändes som TV-pjäs året efter att den kom ut i bokform).

Skriftställning 4 av Jan Myrdal 
En sak som gör projekten med att läsa författarskap I kronologisk ordning intressant är att se hur de olika böckerna talar med varandra. Så kan man säja att essäerna om den svenska rasbiologin här är en teoretisk bakgrund till B. Olsen löper livet ut. 
(Samtliga Jan Myrdal-böckerna är omläsningar.)

Att vinna ett informationskrig av Peter Pomerantsev
En bok om  Sefton Delmer som skapade ett falskt radioprogram i propagandakampen mot Nazityskland. 
Födelsedagspresent. 

Jingo av Terry Pratchett 
Bok i Skivvärlds-serien. Läste den i svensk översättning och kände att en hel del av den pratchettska humorn gick förlorad i översättningen. 
Bokcirkelbok. 

Normala människor av Sally Rooney 
Irländsk roman. Sally Rooneys genombrott. (Jag håller på och läser Henrik Bromanders senaste nu och en av romanfigurerna läser Normala människor i ett kapitel jag läste i dag.)

De andras land av Leïla Slimani 
Marockansk-fransk roman.

Mödrarnas söndag av Graham Swift 






Inga kommentarer: