torsdag 27 maj 2010

BIG FUCKING DRAGON


Lucius Shepard har skrivit en bunte berättelser om en drake vid namn Griaule. Draken är två kilometer lång och dess högsta punkt är tvåhundrefemtio meter hög. Draken är orörlig efter en trolldom men utövar ändå ett inflytande över invånarna i dalen där han slumrar.

En konstnär kommer till dalen och föreslår att man för att döda draken ska måla den. "Jag tror inte Griaule kan inse faran i en så subtil process som konst" (övers. Sam J. Lundwall). Planen är att giften från färgen efter hand slutligen ska ha ihjäl draken. För att inte Griaule ska fatta misstankar så måste målningen göras som ett riktigt konstverk. Det är det största konstprojektet någonsin i den värld anno 1853 där berättelsen tar sin början.

Shepards noveller och kortromaner om draken Griaule tillhör det allra bästa inom modern fantasy. Men nästan bättre än berättelserna själva är historien om hur Shepard kommer på idén till sviten.

Anekdoten varierar lite i olika intervjuer. Men i alla berättar Shepard att han alltid hatat drakhistorier och hela den highfantasy-genrer dit de hör. Som en övning medan han går en skrivarkursförsöker han ändå (eller just därför) skapa en drake han kan respektera. Han skriver ner tre ord i sin anteckningsbok: "Big Fucking Dragon" och en stund därefter "Kill him with paint".

Bra litteratur föds oftare ur ett hat mot medelmåttiga böcker än ur en kärlek till bra.

I novellen "Drakmålaren" (i Jules Verne Magasinet 419) framgår det att den unge konstnärens plan att måla draken börjar som ett skämt. En plan att lura dalens innevånare på pengar som han samman med några andra konstnärer kommer fram till över några öl. Ingen av hans dryckeskamrater tar det hela på allvar.

Men konstnären blir kvar i dalen och leder projektet. Som blir ett av den tidens mest omtalade och märkliga konstverk.

Shepards har skrivit flera längre noveller kring sin "Big Fucking Dragon". En kortroman kom tidigare i år och en roman lär vara planerad.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Lucius Shepard verkar vara en intressant snubbe. INtresserar mig lite för "Eternity and Other Stories." Vart hittar man kortisarna om den stora jävla draken?

Petter sa...

Hittills finns inte Griaule-sviten samlad (utom på spanska). Lucius Shepard har sagt att det kommer en samling när han är klar. Med en ny ramhistoria.
Nu finns de utspridda i diverse samlingar och egna volymer.

Drakmålaren, den första och kortaste, finns förutom i JVM-numret i "Best of Lucius Shepard". Långnovellen "Scaleman's beautiful daughter" finns i den utmärkta samlingen "The Ends of the Earth".
Liar's House och den senaste kortromanen finns som egna volymer.