måndag 24 maj 2010

Nej, men jag har sett filmen - de 10 bästa filmatiseringarna av böcker som jag inte läst


Att se filmen istället för boken är en handling som det är populärt att se ned på. Men också de mest intellektuella av oss ser en stor mängd filmer baserade på noveller och romaner som vi knappt hört talas om. Här är tio utmärkta filmer som jag vet med mej bygger på böcker som jag inte läst. I bokstavsordning efter filmtitel och med upplysande kommentarer:

Bande á part
Film av Jean-Luc Godard från 1964. Det är den där de springer genom louvren. Vilket de knappast gör i den kriminalroman som den bygger på. Då Fool's gold av Dolores Hitchens utspelar sej i amerikatt. En Crime Club Selection-bok. Snäppet över kiosklitteratur. Gavs i Frankrike ut i spänningsserien Sèrie Noir. Flera böcker i den serien fick se sej bli Den Nya Franska Vågen Filmer.

Gudfadern
Francis Ford Coppola lär ha avskytt den bästsäljande Mario Puzo-roman som filmer bygger på.

Hellraiser
Jag har inte läst särskilt mycket Clive Barker. Trots att jag länge tänkt göra så. Den novell denna klassiska, av Barker själv skrivna och regisserade, skräckfilm bygger på är en av dem som står på min mentala att-läsa-lista. We have such sights to show you.

Innocence

Lucille Hadzihalilovics film bygger på en kortroman av Franz Wedekind. Det är samma som Dario Argentos Suspiria löst är baserad på. Två ytterligare filmer utgår från Wedekind-texten. Vilket gör att den med god råge har tagit den eftertraktade titeln Den mest filmade obskyra tyska symbolistkortromanen.

Kes-Falken
Ken Loachs storverk kom nyligen på svensk DVD. Romanen den bygger på, A kestrel for a knave av Barry Hines (som också skrev manus till filmen), har inte riktigt samma klassikerstatus som filmversionen. Men har ett gott rykte.

Little Big Man
Arthur Penns vilda västern-film med en 103-årig Dustin Hoffman (de ägnade timmars av make-uparbete åt att få honom att se så ung ut) bygger på romanen med samma namn av Thomas Berger. Berger skrev också långt senare en uppföljare. Ännu, så vitt jag vet, ofilmad. Bland hans andra mer kända verk finns en roman om Kung Arthur.

Picnic at hanging rocks
Peter Weirs drömlika film bygger på Joan Lindsays roman Utflykt i det okända.

Tjuren från bronx
Att en av Scorseses bästa filmer bygger på en boxares memoarer kan kanske förvåna en.

Vil du se min smukke navle?
Den danska ungdomsfilmsvågen på 70- och första halvan av 80-talet bestod av filmer som ofta byggde på ungdomsböcker. Till skillnad från ungdomsfilmerna så verkar böckerna i kvalité och stuk inte ha varit särskilt annorlunda sina svenska motsvarigheter från samma tid. Søren Kragh-Jacobsens film byggde på en roman av Hans Hansen som också skrev manuset.Zappa
Bygger på en roman av Bjarne Reuter. Som också skrev manus. Reuter skrev manus till alla Augusts filmer fram till och med Pelle Erövraren. Med tanke på hur dåliga Augusts filmer varit post-Pelle så får man anta att Reuter var en viktig del av de tidigare filmerna.

Det finns säkert en stor mängd minst lika bra filmer där jag inte ens är medveten om att de bygger på böcker.

9 kommentarer:

Vixxtoria sa...

... sen finns det ju faktiskt böcker som är bättre som film, och kanske helt rättvist förblir olästa medan filmen prisas. Eller?

eskil sa...

Det finns också böckerna man läst och ändå ser som stora filmer: Här har du ditt liv

Petter sa...

Vixxtoria: Ocksåt verkar lite malplacerat. Med största säkerhet (möjl. undantag Hellraiser) så är de här filmerna bättre än böckerna. Det var lite poängen.

Vixxtoria sa...

Petter: Nu var det inte jag som använde ordet "också" den här gången, även om det mycket riktigt hör till ett av de mest överanvända orden i min vokabulär.

Jag håller med dig om din poäng (som jag försökte göra på ett mer implicit sätt i mitt söndagsinlägg, faktiskt)

Petter sa...

Ursäkta, slarvigt av mej.

"på ett mer implicit sätt"
Såna subtiliteter går mej ständigt förbi.

eskil sa...

Också är också mitt fel. Implicit är ett effektivt ord

Vixxtoria sa...

Petter: Jag har sedan länge förstått att du inte är mycket för undertexter.

Eskil: Tja, min kommentar var nog ett implicit sätt att kasta skulden på dig :-)

Petter Malmberg sa...

Med flera av de här filmerna har jag haft en stor nytta av undertexterna.

Vixxtoria sa...

Petter: Ja, en sak som gäller film som inte kommer från Hollywood är ju att det på flera sätt är mycket viktigare med undertexter.