onsdag 25 maj 2011

5 bra argentinska böcker


Apropå att det är Argentinas nationaldag.

Adolfo Bioy Casares - Morels uppfinning
I denna korta roman kommer en förrymd fånge till en ö där han, från början på avstånd, betraktar ett sällskap och derasintriger. Med tiden blir han mer oförsiktig när han iakttar dem. Men de verkar inte lägga märke till honom. En perfekt spänningsroman.

Jorge Luis Borges - Fiktioner
Dessa ficciones är grunden till den borgeska berömmelsen. Korta märkliga fantastiska berättelser om städer som styrs av ett lotterisällskap, en påhittad värld som tar över vår egen och ett bibliotek där alla möjliga böcker finns.
Fiktioner gavs ut i Bonniers pocketklassikerserie för ett par år sen. Tidigare fanns visserligen alla novellerna däri på svenska men utspridda.

Julio Cortazar - Hoppa Hage
Cortazars tegelsten hoppar i tiden. Men har också utmarkerat kapitlena i kronologisk ordning. På lite samma sätt som den japanska tecknade TV-serien The Melancholy of Haruhi Suzumiya.

Ernesto Sabato - Om hjältar och gravar
Det är ett bra tag sen jag läste den här. Men som 17-åring tyckte jag det var en av de bästa böcker jag läst. Och redan som 17-åring hade jag oklanderlig smak.

Juan José Saer - Undersökningen
Det här är en sån där modernistisk deckare som undergräver deckargenren, typ. Vilket i vanliga fall är den enda sortens böcker jag skyr mer än deckare. Men den här är bra.

(Repris från förra året - duger det åt norrmännen så duger det väl för argentinarna. Jag kom inte på fem bra argentinska filmer - vilket kan bero på att jag är trött, jag har för mej att det egentligen är ett rätt flitigt filmland.)

5 kommentarer:

enligt O sa...

Har sett en hel del bra argentinska filmers på filmfestivalen i Göteborg. Kommer självklart inte ihåg några titlar, men en om en man som startar en vingård kommer jag ihåg att jag älskade.

Petter sa...

Jag har nån vag känsla av att det ska ha varit en mindre argentinsk filmvåg de senare åren.

Det finns många såna där filmer som man minns men inte minns vad de heter.

Lingonhjärta sa...

"El secreto de sus ojos" är en film som kom ut för ett eller två år sedan. Helt grymt bra! Men det finns en hel del andra bra också som jag inte kan komma på namnen på nu.
Bra inlägg annars! Har själv tänkt lägga upp en lista med argentinsk litteratur en dag :)

Tyrone Slothrop sa...

Bra lista. Cortázar är självskriven precis som Bioy Casares och Sabato. Och Borges så klart. Det finns många bra argentinska författare som tyvärr inte är översatta till svenska. Tänker närmast på Juan Filloy, Manuel Puig och Emilio Lascano Tegui. "Dormir al Sol" av Adolfo Bioy Casares och "El Tunel" av Sabato hade varit med på min topp fem.

Petter Malmberg sa...

Lingonhjärta: Den kanske är nåt att kolla upp.
En lista med argentinsk litteratur skulle åtminstone jag uppskatta - jag såg på din blogg att du bor i Argentina.

Tyrone: "Tunneln" borde man kanske kolla upp. Jag har inte läst något annat av Adolfo Bioy Casares vilket väl mest beror på, som med de andra författarna du nämner, att det inte finns så mycket översatt till svenska. Men på engelska borde det finnas en del.