tisdag 31 maj 2011

Tom Paley och Peggy Seeger


Who's Going to Shoe Your Pretty Little Foot? Who's Going to Glove Your Hand? kom 1964. Albumet var ett samarbete mellan folkmusikerna Tom Paley och Peggy Seeger. Och så sjunger Tom Paleys fru Claudia Paley på ett spår.
Claudia och Tom Paley bodde under den här perioden i Sverige (långt senare skulle Tom Paley spela in en skiva med svenska sånger) men skivan är inspelad i England.

Den innehåller enbart traditionell musik. Flera spår påminner om varandra. Titelspåret "Who's going to shoe your pretty little foot" är som exempel en variant på Child-ballad nummer 76. Spåret innan den är också en variant på Child-ballad nummer 76. Med en liknande text men en annan melodi.

"Who's going to shoe your pretty little foot?" är en av flera låtar på skivan som låter bekant för den som har lyssnat på den tidige Bob Dylan. Paleys skivor hörde nog till de som den unge Dylan "lånade" av sina vänner.

Paley hade varit en av förgrundsfigurerna i New Lost City Ramblers. En grupp som spelade Old Time Music. De brukade börja sina spelningar med att säja att gammal musik var the new thing. Han har medverkat i fler band och samarbetat med många musiker.
Seeger var ett av de större namnen inom den amerikanska folkmusikscenen.

Två av de 16 sångerna på skivan är duetter mellan Paley och Seeger. De andra spåren delas jämnt mellan de som Paley sjunger och de som Seeger sjunger.
Skivan innehåller bra versioner av kända sånger som "Love Henry" (alltså "Henry Lee", med Paley på sång - Seeger har sjungit in den på annat håll), "Pretty Polly" och "The Cuckoo".
Men också de mindre kända sångerna är bra. Som "Englewood Mine" nedan, sjungen av Seeger:

Inga kommentarer: