tisdag 13 september 2011

En tyska, en schweizare och en österrikare gick in i en tematrio

Lyran har tyskspråkig tematrio apropå bokmässans tre länder, ett språk-tema. Så tre tyskspråkiga från tre länder:

Friedrich Dürrenmatt - Med brott benådad
Alfredo Traps, en handelsresande, övernattar i ett mindre samhälle. Där vill en grupp före detta jurister leka rättegång med Alfredo som anklagad. Alfredo tycker det låter som en rolig idé. Han väljer att hävda att han är oskyldig trots att hans försvarsadvokat varnar honom: "Vägen från skuld till oskuld är vidsserligen svår, men inte omöjlig, däremot är det fullständigt utsiktslöst att vilja framhärda i sin oskuld, och resultatet då är fruktansvärt." Under kvällen rullas Alfredos liv upp. Han har en väldigt trevlig kväll. Vad skulle väl kunna gå fel?
Schweiz.

Peter Handke - Frånvaron. En saga
Fyra personer möts för första gången i en järnvagnskupé. Genast påbörjar de långa berättelser för varandra. "Det är kvinnan, som självklart riktar sig till de tre andra och säger:" (tre sidor följer som är hennes första ord till sina medpassagerare). De fortsätter att följas åt. En dag är en av de försvunnen.
Jag älskar Frånvaron. Du kommer säkert att hata den. Läs den.
Österrike.

Sarah Kirsch - Glashussplitter
"Min bror/Har rufsigt hår, vi bor/Djupt bland skogklädda berg/Strax före trettioåriga kriget säger/Våra munnar de klokaste saker"(övers. Lasse Söderberg och Irmgard Pingel)
Tyska Demokratiska Republiken.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Namnet Handke känner jag numer igen, det är säkert du som skrivit om honom förut :-)

Petter Malmberg sa...

Jag har skrivit om Handke och Frånvaron förut men hans namn har börjat dyka upp igen på kultursidor och sånt.