måndag 4 juni 2012

Karel Čapek



                                  Tusenfotingen.Det är en sak i världen, som jag gärna skulle vilja veta... om det finns tusenfotingar också på andra planeter. 
ur "Fabletter" av Karel  Čapek (övers. Göran Lundström)

Idag är Karel Capek (1890-1938) kanske mest känd för att ha myntat termen robot (i den rätt tråkiga pjäsen R.U.R., där de konstgjorda arbetarna egentligen inte är robotar utan androider). Men i Tjeckien är han fortfarande en läst och älskad författare.

Han skrev flera skådespel, noveller,romaner, kåserier, reseskildringar. Några av sina verk skrev han skrev tillsammans med brodern Josef Čapek. Bland dem finns pjäsen The Insect Play. Den ligger nära fabeln vilket gäller flera av hans verk. Som ofta är humoristiska.  Novellerna är också ofta tänkvärda humoresker. Och också i en mer allvarlig roman som Krakatit så smyger humorn in.

Hans sista roman från 1936, Salamanderkriget, är en satir.  Om en ny djurart som upptäcks och i början leder till en ekonomisk boom. De förökar sej snabbt och kan utföra arbetsuppgifter. Det blir dock efter hand problem. 
Det är en festlig historia men med en allvarlig botten (den har en mörkare klang än till exempel den ytligt sett allvarligare R.U.R. vars handling på ett plan ligger nära den senare romanen) och det är min favorit bland hans böcker.

Det finns en hel del Čapek på svenska.
Salamanderkriget har kommit i flera utgåvor och borde vara enkel att få tag på. I lite samma stil är Gudsfabriken
Krakatit har jag i en snygg utgåva i serien "Den nya romanen" utgiven 1926 på Hugo Gebers Förlag.
Ett år i min trädgård är en underhållande volym med kåserier.
Jag har läst några av novellerna (och "Fabletter" som citeras överst) i den tjeckiska humorantologin Berättelser ur båda fickorna. Men jag ser på nätet nu att det finns två av hans klassiska novellsamlingar på svenska som Den lyriska tjuven och Det poetiska vittnet. Så de ska jag söka upp.

3 kommentarer:

torbjørn hauken sa...

Kjenner du 'En reise til Norden',der han skriver artig om en reise han gjorde i vårt område i 1936? Boken kom på norsk så sent som i 1995.

torbjørn hauken sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petter Malmberg sa...

Jag har hört talas om den, men inte mer.