torsdag 30 november 2017

Läst i november

Tror det här är den månad i år då jag läst färst böcker. Men det var bra böcker.

Elis Bureau – Röda dagar
"kommer du ihåg det där Luciatåget/med provokativt kompetenta barn/som skred genom Burger King/för ungefär ett år sedan" (Det här diktcitatet hade passat bättre om jag läst boken i december.)

Maja Ekelöf – Rapport från en skurhink
Bokcirkelbok. Omläsning.

Jörgen Gassilewski – Hastigheten
Svensk roman om folkmordet på tutsier i Rwanda på 90-talet. Det finns ett problem med svenska berättelser om andra länder. Det finns en risk att vi läser den här boken istället för att läsa en rwandisk roman om folkmordet. Men annars så är den bra.

Elsa Grave – Dikter
Dikturval. "Gamlingar!/idag är vi höstens bevingade/fallfrukt/och med alla snabba/osynliga datumstämplare/tätt i hälarna/är vi på språng/mot närmaste stjärnhimmel"

Martin Koch – Litterära storverk i västficksformat
En bok med parodier på författare som August Strindberg, Verner von Heidenstam och Selma Lagerlöf. Den kom ut 1913 så en del författare som parodiera i den är numera bortglömda. Men boken är fortfarande riktigt rolig.

Stanislaw Lem – Mögelmörkret
Novellsamling av den polske SF-författaren.

Viivi Luik – Med bitter glädje
Dikturval med den estniska författaren. "Kanske är våren ännu långt borta,/kanske är någonting helt annat på väg."" övers. Ivo Iliste och Birgitta Göransson

Zhang Yueran – Båten
Novellhäfte. Första volymen i nya serien Karavan noir. Knuten till tidskriften Karavan. Den medföljde senaste numret.

2 kommentarer:

Johannes P. sa...

Den Martin Koch-boken har jag helt missat. Skall kollas upp. (Själv är jag mycket förtjust i hans Vattendroppen, den enda roman jag känner till som är skriven i mötesprotokollform.)

Petter Malmberg sa...

Den finns på Litteraturbanken: https://litteraturbanken.se/forfattare/KochM/titlar
Vattendroppen låter kul.