fredag 1 december 2017

Träskmannen-kalendern lucka 1: Trasmonstret

Årets julkalender här på Butter tar ordet kommer att handla om den tecknade serien Träskmannen. Eller Swamp Thing som den heter i original.
Merparten av luckorna kommer att ta upp Alan Moores version av serien. Men i dag ska vi börja med att se på ett nummer av originalserien.

Träskmannen skapades av Len Wein och Berni Wrightson. Wein skrev och Wrightson tecknade. Den första serien med Träskmannen var en kort avslutad berättelse i House of Secrets 1971 som ledde till att figuren, något förändrad, fick en egen serietidning året därefter.

Träskmannen är en vetenskapsman som blir förvandlad till en träskvarelse efter en explosion där hans fru dör. Han möter under seriens gång flera klassiska skräckväldet: en varulv, en utomjording, en häxa och så vidare. Det är en för sin tid märklig blandning av superhjälte- och skräckserie. 
Wrightson tecknade de första tio numrena. Wein skrev ytterligare tre nummer efter att Wrightson lämnat serien.
Wrightsons teckningar är till en stor del vad som gör serien. Han var skicklig på att teckna monster. Men hans teckningar hade också ofta något vemodigt över sej. Och Träskmannen var en vemodig serie.

Wrightsons mest kända verk är hans illustrationer till Frankenstein. Och Frankenstein mönster har inspirerat en av de varelser Träskmannen möter i serien.
I "Patchwork Man" (tredje numret av tidningen, på svenska som "Trasmonstret" i Gigant 3/1983) så introduceras då Trasmonstret. Som är en man som (liksom Träskmannen) blivit sprängd i bitar. Men som blivit ihopsatt av sin onde bror. Brodern Anton Arcane är en galen vetenskapsman som kommer att bli Träskmannens ärkefiende. Också Trasmonstret dotter (till höger på bilden) kommer att få en viktig roll i serien.Trasmonstret fick också en kortlivad egen serie. Som dock varken var skriven av Wein eller ritad av Wrightson. Bara första avsnittet av serien blev publicerad i Förenta staterna. Det andra avsnittet blev emellertid publicerat i Sverige (och enbart i Sverige) i Gigant 3/1983. Denna Trasmonstret-serie är nu inte särskilt bra men det är lite kul ändå. Gigant tryckte Träskmannen i svartvitt. Vilket denWrightsons teckningar tjänar på.

Len Wein och Berni Wrightson dog bägge i år. Berni Wrightson i mars. Len Wein i september.

Inga kommentarer: