fredag 6 december 2019

Mymla


I sina brev använder Tove Jansson ordet mymla i betydelsen att ligga med någon ("Du vet kanske att vi nu och då mymlat helt vänskapligt" skriver hon i ett brev från 1952). 
Tidigare älskare och älskarinnor kallar hon för gamla mymlor ("Man stöter på gamla mymlor vänner och fiender överallt" heter det i ett annat brev.)

Att mymla var ett finlandssvenskt slanguttryck för att ha sex. Men substantivformen en mymla/flera mymlor verkar vara Tove Janssons egen uppfinning. Intressant är att en mymla här är könsneutralt. Både älskare och älskarinnor kallas för mymlor.

Det finns en figur i muminböckerna och -serierna som kallas för Mymlan. Hon introduceras i Muminpappans memoarer. Mymlan har en massa barn. Ett av dem är Lilla My. Ett annat är Mymlans dotter. Som i en del böcker får heta enbart Mymlan. Den yngre Mymlan har inga barn men har (åtminstone i seriestrippen) lätt för att bli kär. (På bilden överst på inlägget är Mymlan den äldre, bilden till vänster omgiven av några av sina barn, på bilden nedan syns Mymlans dotter bredvid Snorkfröken.)

Ett annat av den äldre Mymlans många barn är Snusmumriken. Lilla My och Snusmumriken är alltså halvsyskon och ett visst släktskap dem emellan kan man ju se.
Och Snusmumriken hade fått drag av journalisten och vänsterpolitikern Atos Wirtanen – en av Tove Janssons gamla mymlor.

Inga kommentarer: