söndag 3 januari 2010

amos och Robert Crumb


Amos är en gratis-tidning om "livsfrågor". Den betalas av Svenska kyrkan. Jag förstår inte riktigt varför jag får tidningen i brevlådan då jag har en sån där "ingen reklam tack"-skylt. Men om det är Jesus som ska säljas kanske andra regler gäller.

Det är föga förvånande en rätt usel tidning. I en artikel om Ned Flanders i Simpsons har artikelförfattaren ringt upp Joakim Pirinen som påstår att Simpsons är den Stora Amerikanska Romanen vilket den naturligtvis inte är.
Bob Hansson visar att han förutom dåliga dikter även kan skriva dåliga krönikor.

De allra sämsta artiklarna är de som direkt tar upp religiösa frågor. Som Kristina Lindhs artikel om änglar. Där man kan läsa följande: "För ett antal år sedan påstod forskaren Dan Larhammar att Gud bor i hjärnan. De ivrigaste religionskritikerna applåderade. Äntligen ett bevis för trons humbug; i humanisternas ögon är tro något rent övernaturligt."

När jag irriterad bläddrade igenom tidningen så fastnade jag på en notis om Robert Crumb. Crumb har illustrerat Första mosebok eller Genesis. Den kommer på svenska på Karthago förlag. Amos kallar Crumb för "den kände serietecknaren" och skriver att Crumb hade svårigheter med hur han skulle gestalta Gud. Men att Gud kom till honom i en dröm och sa att han ville avbildas som "en gammal, gnällig judisk patriark". En detalj ur omslaget till albumet illustrerar notisen.
Crumbs serier är ofta av en obscen karaktär. Amos är enda tidningen som skriver om hans Genesis som jag sett som inte tagit upp detta på något sätt. Crumbs version av Första Mosebok har också, liksom förvisso originalet, gott om sex och våld. Att detta inte tas upp av amos är rätt typiskt för tidningens lite menlösa karaktär.

En annan notis talar i gillande ton om byggandet av ett kristet fängelse i Cornwall. Om exemplet efterföljs i Sverige så lär fångarna säkert få läsa amos. Som straff.

Inga kommentarer: