fredag 8 januari 2010

Inlägg inspirerat av ett omslag till boken som inspirerade Apornas Planet


Jag kan inte påstå att jag har läst så många såna där novelizations som jag skrev om i förra inlägget. Rettergang då av Sartre. Om man ska räkna den (men i brevkolumnen två nummer efteråt så invänder Arthur C. Clarke i ett artigt tonfall att hans bok 2001 som Pringle också nämner inte direkt är en novelization, om Sartre känt till tidskriften, och då levt, hade han säkert gjort detsamma apropå Terningerne er kastet.)

Men jag har fleras böcker som anknyter till filmatiseringenav dem med omslagen. Dessa omslag är ofta fula och ibland, som i E. M. Fosters Howard's End, något av falsk marknadsföring. Det gör dock inte så mycket. Det är trevligt med vackra omslag men en bok är en bok och man tittar inte på omslaget medan man läser den.

Mitt favoritomslag när det gäller sån här film/bok-koppling är Penguins 1966 års utgåva av Pierre Boulles Monkey Planet (La Planète des Singes), som du kan se här intill. Boken heter Planet of the Apes i flera av de engelskspråkiga utgåvorna. Omslaget förklarar varför på ett beundransvärt direkt sätt.

Inga kommentarer: