onsdag 27 januari 2010

Is


Lyran har tematrio om is och kyla och sånt.

Is två av Daniel Walther
Lyrans tema är apropå att hon just läst Tarjei Veesas kortroman Isslottet. I denna franska SF-novell om en man och en kvinna på en planet helt täckt av is så sitter kvinnan och läser Veesas med ett "slags bitter envisenhet inristad i" [hennes] "anletsdrag". Hon förklarar att hon hatar Veesas därför att Isslottet är en sån bok hon själv skulle ha velat skriva.
Senare i novellen går hon vilse på planetens yta.
Finns i samlingen Zodiakens tjugo hus, red. M. Jakubowski.

Is av Anna Kavan
Veesas är inte enda författaren som hänvisas till och citeras i Walthers novell. Titeln har den från denna roman om ett par i en värld som går mot en ny istid. Mer en kärlekshistoria än en katastrofroman. Har en suggestiv undergångsstämning.

Trollvinter av Tove Jansson
Delar av Kavans roman påminner mej om denna muminbok. Mumintroll går i ide under vintern (vilket just nu inte låter som någon dum idé). Men vår hjälte Mumintrollet vaknar upp till en på en gång bekant och främmande värld.
Too-ticki dyker upp för första gången. Inspirationen till Too-ticki var Tove Janssons fru Tuulikki Pietilä. När Pietilä började göra figurer av personerna i muminböckerna så var en modell av Too-ticki den första hon gjorde. (Jag har skrivit om dessa modeller här).

Inga kommentarer: