onsdag 13 oktober 2010

Bokgeografi Spanien


O har kommit till Spanien i sin bokgeografi. Det var den spanska nationaldagen igår. Vilket jag glömde bort och där för inte hade någon filmlista. Förra året listade jag emellertid 10 bra spanska böcker.

O vill att man ska berätta
om en spansk bok:
Barnhemmet av Gimenéz
Barnhemmet är ett seriealbum i lite samma genre som Maus eller Persepolis. Den skildrar livet för ett antal barn på ett barnhem i Francotidens Spanien på slutet av 40-talet och första halvan av 50-talet. Med korta episoder där olika barn på barnhemmet har huvudrollen.
En episod handlar om en vattentävling bland pojkarna. Där priset är ett fikonbröd. Vinnaren dricker femton glas. Han blir väldigt sjuk. Det här är en av de muntrare episoderna i boken. Som mest skildrar en fasansfull tillvaro.
Ändå finns det en värme i berättelserna. Gimenéz skildrar enstaka ljusa händelser (man skrattar åt en åsnas stora penis) och vänliga handlingar (en pojke hämtar vatten åt en annan som är sjuk, trots att det är förbjudet). Vilket inte gör det hela mindre fruktansvärt.
Teckningarna är levande i en stil som bryter mot det mörka innehållet.

om en spansk författare:
Alvar Núnez Cabeza de Vaca
På 1500-talet skrev denne författare en reseberättelse kallad Skeppsbrott. Såna här historier var roligare på en tiden. Berättaren blir efter sitt skeppsbrott tillfångatagen av indianer ,svälter och hamnar i krig. Det finns många reseskildringar från senare år som hade piggats upp om författaren hade haft det bara en tiondels så eländigt som Núnez.

om en spansk bok man inte läst man är nyfiken på:
Corazón de tango av Elia Barceló
För några år sen kom den korta romanen Guldsmedens hemlighet av Barceló ut på svenska. Det var en lågmäld vemodig kärlekshistoria med några kryddmått borges. Hennes roman om tangodansare har tyvärr inte kommit på svenska. Men den finns på engelska. Svenskan hade en recension av boken när den var nyutgiven i Spanien. Den verkar bra.

5 kommentarer:

mind the book sa...

tack för tipset om barnhemmet, ska kolla nästa gång jag går förbi TWAU

http://www.yelp.co.uk/biz/they-walk-among-us-richmond

mind the book sa...

tack för tipset om barnhemmet, ska kolla nästa gång jag går förbi TWAU

http://www.yelp.co.uk/biz/they-walk-among-us-richmond

Petter Malmberg sa...

Jag vet tyvärr inte om albumet finns på engwlska. Det finns i svensk översättning. Men det är kanske inte så stor hjälp om man befinner sej i exil.
Den spanska titeln är Paracuellos.

mind the book sa...

tackar!

ps. nu noterade jag också att du nämner svankmajer i headern! : )

Petter sa...

Jag har en Jan Svankmajer-etikett. Men inläggen handlar i stort sett enbart om hans Alice i underlandet-film.