torsdag 7 oktober 2010

Mario Vargas Llosa, baby

Mario Vargas Llosa är en av mina favoritförfattare. Från novellsamlingen Valpar (en tunn samling som kan fungera bra som introduktion) till den komiska och oanständiga Pantaléon och soldatbordellen. Han har skrivit böcker av flera olika slag.

Men bäst och en av de bästa romanerna någonsin är Kriget vid världens ände från 1981 om ett folkligt religiöst uppror i Brasilien på 1800-talet. Boken är tjock. Och en sån där bred episk berättelse folk brukar påstå att de vill läsa.
Men samtidigt så mycket mer. Min bror beskriver romanen som en "makalös skröna om ett kristet uppror i sydamerika på 1800talet.
Innehåller våldtäkter, galna frenologer och allmän misär
Bäst".

Till saken hör också att romanen måste ha tagit ett tag att skriva och att Llosa nog hade en annan syn på folkliga resningar när han avslutade den än när han påbörjade den. Detta finns i romanens undertext och ger en extra spänning åt berättelsen.

Llosa kom så vitt jag vet aldrig att skriva någon bok som riktigt kom i närheten av Kriget vid världens ände igen. Även om en del tycker annorlunda. Den sanna berättelsen om kamrat Mayta som kom ut efter den är en rolig och spännande roman. Men sen började Llosa syssla med politik och sånt.
Den sista av hans böcker jag läst är (tror jag, jag har läst en grön bok som möjligen är senare men av den minns jag bara att den var grön) Till styvmoderns lov. En pornografisk rätt rolig bagatell. Men på senare år har en del nyare böcker fått gott mottagande. Och en av dem har blivit en dålig film.

Men Kriget vid världens ände är en väldigt bra bok. Läs den.

4 kommentarer:

enligt O sa...

Självklart! Tänkte faktiskt på dig när jag hörde att han fått priset, något som jag är skeptiskt till måste du så klart älska. Jag hade rätt!

Petter sa...

Förutsäjbar is my middlename.

I och för sej är jag lite tveksam till den senare halvan av Llosas författarskap. Och det verkar vara den som tagits upp mest i presentationen av honom nu idag. Han är lite som Rolling Stones i det att han fortsätter att ge ut en massa böcker trots att han hade sin topp för många år sen.

snowflake sa...

Synd att inte Kriget... är en av dem som ska tryckas om, i alla fall inte i första vändan. Men jag hörde några som talade om den ockrså, minns bara inte riktigt var.

Petter sa...

Den är inte enbart min egen favorit utan brukar räknas till hans bättre. Och jag tror den sålde bra en gång i tiden. Den kom åtminstone ut i månpocket.

Så det är lite underligt om den inte trycks om. Och synd. Nya utgåvor av böcker är det enda bra som kan komma ur ett nobelpris.