tisdag 23 november 2010

Buffy Vampyrdräparen som sit-com


Det ska kanske göras en nyfilmatisering av Buffy the Vampire Slayer utan Joss Whedons medverkan. Regissören till filmen ligger bakom. Det här låter väl kanske som en mindre bra idé.

Själv har jag börjat se om serien från början. Alla avsnitt och inte bara de jag minns såsom bra. Fast jag orkade inte se om hela det långtimslånga pilotavsnittet. I stället ser jag den icke sända tjugotvå minuter långa versionen. Komparativa studier.

Effekterna är sämre och en del roller görs av andra skådespelare. Vilket bara är att förvänta sej. Intressantare är skillnaden i tidsformat. Inte dramaseriernas en timme minus reklam utan sit-commens en halvtimme.

När de först diskuterade att göra en TV-serie av den misslyckade Buffy-filmen så var Power Rangers populära. Halvtimmesprogrammen var inte bara sit-coms utan också det vanligaste formatet för den sortens serier för yngre.

Detta pilotavsnitt följer ungefär samma handling som första halvan av den riktiga piloten. Men ingen Mästarvampyr.

Tonen är något lättare. Mer i lag med sit-com/barnprogramstuket. Buffy blåser en tuggummibubbla första gången vi möter henne. Men den första scenen är med likadan som i den sända piloten. En scen där vi luras att tro att en ung kvinna är i fara medan det egentligen är hon som är faran. Eller lurades att tro. Då denna omkastning nuförtiden är rätt uppenbar. Men det är i vilket fall en man som blir biten av en vampyr och dör.

Detta är ett tecken på att Joss Whedon och de andra som arbetade med programmet ändå hoppades på heltimmesformatet och dramagenren. Och man kan se hur detta krockar med 22-minuterstonen.

Men det finns en och annan scen som är annorlunda mot piloten som fungerar rätt bra. ("Especielly The Muppets Take Manhattan") En Buffy-sitcom hade kanske kunnat bli underhållande. Men troligen inte haft samma utrymme för den genreblandningen som var det nya med serien.

Du kan se denna pilot HÄR: DEL 1,DEL 2 och DEL 3.

(Först publicerad den 26:e maj 2009. Länge var det rätt tyst om Ny-Buffy. Men nu kommer nyheter om att den är på gång. De reaktioner som man kan hitta på nätet från en del fans, av den sorten som inte verkar medvetna om att Joss Whedon har ett efternamn, tycker jag är lite överdrivna. Det kommer kanske att finnas två dåliga Buffy-filmer istället för bara en i framtiden. De får det att låta som det handlade om The Haunting-remaken.)

2 kommentarer:

snowflake sa...

Hon som visar sig vara vampyr i början där spelar sen Rita i Dexter.

Jag ska snart inleda Buffy-season. Har ju två säsonger kvar. Filmen tror jag inte på. Det är ju dialogerna som lyfter alltihop.

Petter Malmberg sa...

Hon brukar dyka upp här och där. Jag tror alltid att hon ska bita sina motspelare.

Filmen kommer säkert att bli rätt meningslös. Den verkar bli gjord mest för att nån kom på att han fortfarande hade rättigheter till karaktären. Men det är som "S. Darko" - fortsättningen på "Donnie Darko" där hjältens lillasyster har liknande hallucinationer. Hur dålig den än skulle vara så minskar den inte originalets kraft.

"Buffy" tappar tyvärr lite mot slutet. Men den sjätte säsongen är intressant på sitt sätt. Och den allra sista lyckas trots allt ge serien ett rätt tillfredställande slut.