torsdag 6 januari 2011

Barnhemmet


I en av de tvåsidiga episoderna i början av Barnhemmet av Giménez så ligger barnen i sina sängar på de tre vise männens natt (i Spanien får man gåvor på trettondagsafton). Ett par av barnen presenteras för oss - "Det här är Modesto, som vi kallar 'Demonen' - han har varken far eller mor[...]Rudy. Hans far är i fängelse för att han är röd[...]Och så vidare, och så vidare..." Året är 1950.

De vise männen kommer trots allt, tre män utklädda som de tre kungarna med guldet och myrran ger de presenter. En leksakstraktor som slår gnistor, målarfärger och en trehjuling. På alla paketen står det "Gåva från Förenta Staterna till Spaniens barn."

Pojkarna sover med sina paket. Nästa dag, den 6:e januari ställer de sej på led... och lämnar tillbaka klapparna. Efteråt säjer en av pojkarna att hans present var den finaste. Det var en racer-trehjuling.

Det här är en av de minst deprimerande historierna i detta seriealbum om Francotidens barnhem. Jag visste en gång i tiden att jag måste läsa albumet när Dagens Nyheters recension av boken illustrerades med två rutor ur serien:
- Om du ger mig ett fikon så får du slå mig så hårt du kan! - I huvudet? (skiner upp). - Öh, nej... i magen... - Då vill jag inte.

De flesta av historierna i boken är hemska. Barnmisshandel, svält och annat elände. Men ibland lyser en värme igenom berättelserna - och gör det hela ännu hemskare.

Den svenska utgåvan samlar de två första albumen med serier om barnhemmet (Paracuellos på spanska). Och en liknande serie om ett barn som kommer ut från ett av barnhemmen.
Det första albumet kom 1979, den svenska utgåvan är från 1987. När jag letar på nätet efter bilder från serien så ser jag att det har kommit flera album efter dessa två första.

Det svenska albumet, som fortfarande ska gå att köpa, är i vilket fall en utsökt utgåva. I albumserien Medusa på Epix. 140 sidor svart/vitt i stort format.
(Det finns de som menar att seriealbum inte hör hemma bland böcker och därmed inte i vår 365 böcker-kategori - den nunna i albumet som bränner en av pojkarnas serietidningssamling skulle nog ta deras sida)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den är förskräckligt (skönt att få använda det mer eller mindre uttjadade förstärkningsordet i ett adekvat sammanhang) bra. E

Spiring sa...

För att inte säga otäckt bra.

Konungen sa...

bästa bok som gjorts, ritad iallafall, den o MAUS

Petter Malmberg sa...

Den är lite som Maus. Fast bättre.