onsdag 19 januari 2011

Bokgeografi Frankrike


O har denna vecka kommit till Frankrike. Ett av de få länder som jag varit i. En av de första nationaldagslistorna här var en med 10 bra franska romaner.

en bok:
Choderlos de Laclos - Farliga förbindelser
Ska du bara läsa en brevroman från 1700-talet i år så rekommenderar jag denna.

en författare:
Boris Vian
Boris Vian (det är han på bilden) skrev visor och romaner. Den absurda kärlekshistorien Dagarnas skum är hans mest hyllade. Andra bra är Hjärtkniparen.
Och Hösten i Peking (som varken utspelar sej under hösten eller i Peking). En berättelse om ett järnvägsbygge. Om vännerne Anne och Angel och flickan Rochelle. Med märkliga motton och Passager där berättaren riktar sej direkt till läsaren:
"Nu är det dags att stanna upp ett slag, för berättelsen kommer att bli tilltrasslad och få normala kapitel. Man kan förstå varför: vi har redan en flicka, en söt flicka. Det kommer att dyka upp andra, och ingenting kan få någon varaktighet under såna förhållanden. Otvivelaktigt vore det oftast lyckligt om det inte vore så; men det måste bli sorgligt när flickor är med i spelet; inte så att de älskar det sorgliga - säger de åtminstone - men det följer de i spåren."

en bok man ännu inte läst:
Muriel Barbery - Igelkottens elegans
Jag tyckte hennes debutroman Smaken vart rätt bra. Så man borde väl läsa den här. Folk verkar gilla den.

5 kommentarer:

mind the book sa...

hösten i peking som varken handlar om peking eller höst! hahaha
efter att ha läst utdraget inser jag att jag borde ge vian en ny chans.
senaste återseendet var för övrigt i filmen om gainsbourgs liv

Petter Malmberg sa...

Jag vet inte vilken Vian som du gav den första chansen. Men "Hösten i Peking" tror jag nog du skulle gilla.

Anonym sa...

Den franska 50-talslitteraturen, vilken Vian var en del av, gav många viktiga vägvisare för senare litterär utveckling. Den nya romanen var spretig, den exakta bilden, den uppbrutna kronologin, gav nya berättarmetoder över hela världen, kanske främst i Latinamerika, nåja Cortazar bodde ju långa tider i Frankrike. Det roliga är dock att de där författarna fortfarande är mycket läsvärda; Sarraute, Robbe-Grillet, ... Parallellt löpte kabarén (tänk på nedanstående Rådström och Lars Forsell), visan E

Anonym sa...

Jag läste, förresten, förra hösten Marguerite Duras: Anteckningar från kriget; synnerligen läsvärd. E

Anonym sa...

Claude Simons Vägen till Flandern är att rekommendera. E