måndag 10 januari 2011

Tematrio om inledningar


Lyran inleder veckan med en tematrio om inledningar

Denis Diderot - Jakob Fatalisten
"- Hur hade de träffats?
- Av en slump, som det brukar ske.
- Vad hette de?
- Vad kan det intressera er?
- Varifrån kom de?
- Från närmaste plats?
- Varthän begav de sig?
- Har någon reda på var han hamnar?" (övers. David Sprengel)
Denna dialog mellan läsaren och berättaren inleder Diderots 1700tals-roman. Och sätter tonen för denna slingrande berättelse.

H. G. Wells - Världarnas krig
"Ingen enda skulle i det nittonde århundradets sista år hafva trott, att människornas görande och låtande i hemlighet noggrant iakttogs af väsenden, högre än människan och likväl dödliga som hon; att under det människorna gingo upp i sitt hvardagliga lif öfvervakades och studerades de på ungefär samma sätt som en människa med ett mikroskop iakttager de förgängliga organismer, som svärma och mångfaldigas i en droppe vatten." (övers. okänd - utgåvan är från 1906)
Jag har också läst en senare översättning som inte alls lyckas fånga atmosfären lika bra som denne okända översättare från 1906. Rymdvarelser och gammelstavning passar också bra ihop.

Paulina Wolff - Vi är luftens drottning
"TILL MIN DOTTER

NÄR DU FINNER DENNA RULLA SKALL DU FÄRDAS MED DEN TILL DE HÖGA TORNEN OCH DU SKALL FINNA MANNEN SOM HÄLSAR HIMMELEN.
MAN SKALL HJÄLPA DIG ATT TYDA DESSA TECKEN."
En roman som jag läser nu som jag har lite svårt att ta till mej - kanske har jag bara läst om för många cirkusar och karnevaler. Men jag gillar denna inledning, eller om det kanske snarare är ett motto, så jag ska försöka ge den en chans.
Från 2006.

3 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Inledningen ar bade det viktigaste och inte. Lyckas den inte att fanga intresset sa ar det ren viljestyrka att man fortsatter...

Petter sa...

Det är trevligt med en bra inledning. Men det finns många bra romaner som börjar lite halvdant.

Anonym sa...

Man får va lite fatalistisk och tänka att denna bok har ödet satt i mina händer, det skulle bli så. Inledningen är väl lovande och romanen är ett äventyr. E