söndag 20 februari 2011

The Best American Comics - en antologiserie


The Best American Comics är en årlig antologi med tecknade serier som har kommit ut sen 2006. Förlaget som ger ut den ger ut flera sorters Best American-antologier. Noveller och essäer och sånt.

Antologierna har, förutom två stående redaktörer, varje år en gästredaktör - som brukar vara en känd serieskapare. Den av volymerna jag har, The Best American Comics 2007, har som gästredaktör Chris Ware. De andra gästredaktörerna har varit Lynda Barry, Harvey Pekar och Charles Burns. Den senaste volymen är redigerad av Neil Gaiman.

Det finns väl ett visst inslag av deras smak i respektive volym. Men det är ofta samma serieskapare som återkommer. Och som är de mer populära indieserieskaparna. Om man för alla böckerna tillsammans kanske skulla kunna önska sej en bättre spridning så drabbar den kritiken inte så mycket en enskild volym. 2007 års utgåva har i sina 340 sidor samlat många mycket bra serier. Mestadels kortare sådana, men också en del utdrag ur längre verk. Jag hittade bland andra Barry, som redigerade volymen efter denna, först här.

Liksom Dan Zettwoch och C.F. (den sistnämnde är ungefär så pass experimentellt som urvalet tillåter). Medan den har bra serier av en del som jag redan kände till - som Art Spiegelman, Kevin Huizenga och Gabrielle Bell. Och många fler.

För den som är intresserad av att se hur de samtida amerikanska tecknade serierna av idag är så är The Best American Comics en bra start. Och åtminstone 2007 års utgåva är väldigt snyggt formgiven.

Inga kommentarer: