tisdag 22 februari 2011

Om utdrag

Vinterlampor har då ett (mycket kort) utdrag ur Omeros av Derek Walcott. Och The Best American Comics 2007 som jag skrev om häromdagen innehåller flera utdrag (excerpts). Att läsa utdrag ur längre verk kan ha sina fördelar. Man kan få en uppfattning om boken och huruvida den är värd att läsa. Och man kan inte läsa allt. Så utdrag ur exempelvis äldre romaner kan hjälpa en att få en bättre kunskap om perioden. Men där börjar det bli problematiskt. I stället för att själv läsa författare så läser man kompendier.

Låt oss se på två av serieutdragen i The Best American Comics 2007. Det tjocka seriealbumet Black Hole av Charles Burns får tio sidor. Serien handlar om en sexuellt överförbar sjukdom som orsakar mutationer. Chris Ware (bokens redaktör) har valt ett avsnitt som inte direkt fokuserar på denna fantastiska aspekt av handlingen. Utan som i stort sett skulle kunna vara från en realistisk serie. Detta lyfter fram att Black Hole har andra sidor än besvansade halvnakna flickor och skräckliknande bildspråk.

Medan den självbiografiska Fun Home (Husfrid på svenska) av Alison Bechdel får hela 28 sidor. Vilket för min del gör att jag trots att jag läst i recensioner att utdraget inte gör serien rättvisa gör att jag känner att jag nästan läst serien.

I ett fall blir utdraget ett smakprov på serien som både kan göra den som inte läst albumet nyfiken på att läsa mer och samtidigt för den som läst det påminner om att det är mer än sitt högkoncept. Medan i det andra fallet blir en ersättning för det fullständiga verket.

Tyvärr är nog det senare vanligare än det första.

Inga kommentarer: