måndag 21 februari 2011

Gullivers resor


Ännu en filmatisering av Gullivers resor har haft premiär. Den verkar inte vara särskilt bra. Jack Black vore ett underligt val som Lemuel Gulliver även om inte alla vore trötta på Black. Då Gulliver är den satiriska berättelsens straight man.

Liksom de flesta adaptioner så är det bara de två första resorna som är med i filmen. Möjligen med lite repliker lånade från den fjärde resan - då Gulliver i filmen visst ska lära sej nyttan av att tala sanning.

En sak som finns med i den nya filmen som ofta är utesluten i adaptioner och barnversioner av boken är när Gulliver urinerar på en brand för att släcka den (scenen nämns i Expressens recension av filmen). Detta har här och där upprört folk, varav flera verkar omedvetna om att Gulliver kastar vatten också i Jonathan Swifts roman.

Hos Swift är scenen betydligt mer somber än när jättar pissar i Rabelais romaner. Och på det hela är Swift mindre munter än sin föregångare.

Romanen är ändå rolig. Också i många av barnversionerna. Även om det är lite synd att dessa så sällan har med scenen där han släcker elden. Som borde uppskattas av den publiken. Jag har emellertid för mej att åtminstone en av de tecknade filmerna med Gulliver lät honom släcka branden på det ursprungliga sättet. Filmen var med största sannolikhet från öst.

Jag har romanen med de fyra böckerna i Forumbibliotekets utgåva från 1970. Som är bra. Men ser lite trist ut, helt utan illustrationer. Romanen har hållit ovanligt bra för en satir.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns två stora pissare i världslitteraturen, Gulliver, men också en av Rabelais hjältar. E