onsdag 9 februari 2011

Tema-tematrio

I veckans tematrio vill Lyran att vi ska ge förslag till teman för framtida Bok och biblioteksmässor. Årets bokmånglartempel har som tema haft tyskspråkig litteratur i tre länder: Tyskland, Österrike och Schweiz. Vilket skapat en viss tyskvänlighet i vissa delar av bloggosfären (där man emellertid helt ignorerat Schweiz).

Tecknade serier
I takt med att allt färre läser tecknade serier så har de fått en ökad acceptans i den finkulturella sfären. Det finns nu mässor för tecknade serier. Men de tas inte sällan upp av nyheter om Kapten Amerika-filmer och liknande styggelser. Då de tecknade serierna i flera länder befinner sej i ett intressant skede så borde det kunna bli ett bra tema.

Skandinavisk litteratur
Bok & biblioteksmässan har haft Norden och nordisk litteratur som tema fem gånger. Medan Norge, Danmark och Island alla fått ett år var. Finland har varit tema två gånger (alla afrikanska länder fick samsas under ett år - men så saknar också deras litteratur det där blonda elementet). Uppenbarligen har de på mässan ett favvoområde. Men av någon anledning har de missat att använda sej av varianten skandinavisk litteratur.

Mässor och konferenser
Metatema! Då dagens författare ägnar så mycket av sin tid åt att åka på olika mässor och tala på konferenser så skulle man kunna anordna författarföreläsningar om författarföreläsningar och samtal om samtal där man kan diskutera detta att diskutera och på så sätt få ägna sin tid åt viktigare saker än att skriva böcker (en tidsödande del av författaryrket som i framtiden förhoppningsvis helt kan avskaffas).

Inga kommentarer: