söndag 8 november 2015

Proust - en essä av Samuel Beckett


"Vanan är den ballast som fjättrar hunden vid hans mage. Att andas är en vana. Att leva är en vana.[...]Världens skapelse skedde inte en gång för alla utan sker varje dag, och 'vanan' är det sammanfattande namnet för de otaliga fördrag som ingås mellan de otaliga subjekt som bildar individen och deras otaliga korrelerande objekt."
ur Proust av Samuel Beckett, övers. Erik Sandin

Proust (1931) är en essä som Beckett skrev tidigt i sitt författarskap. Den gavs ut på avenska som första volym i bokserien BLMbiblioteket år 1964. Enligt en annan volym jag har i serien så var den redigerad av Daniel Hjorth och Lars Gustafsson som då var tidskriften BLM:s redaktörer.

Essän handlar som titeln antyder om Marcel Proust. Närmare bestämt om På spaning efter den tid som flytt.
Proust och Beckett kan tyckas vara rätt olika varandra som författare. Men det finns flera ställen i essän som är intressanta om man ser till Becketts framtida författarskap. Som det han skriver om tiden och vanan.

Men även om man inte hade vetat vem Beckett var så vore det en intressant essä om Prousts gargantuanska romansvit. Det är en intressant text, väl värd att läsa för den som äriintresserad av antingen Proust eller Beckett.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Beckett gillar jag, intressant.

Petter Malmberg sa...

Jag kommer att skriva mer om Beckett i dagarna.