måndag 7 mars 2016

Konst och kritik av Erik Blomberg


"Den borgerliga kritiken har gärna underkänt den samhällskritiska konsten  men på 'objektiva', estetiska grunder. Att värderingen varit klassinriktad, att man mätt med olika mått, det framgår bland annat av att de häftigaste förkastelsedomarna drabbat författare och konstnärer, som kunnat ge sin klasskänsla och sitt sociala patos den konstnärligt starkaste och originellaste uttrycksformen: hos oss för inte så förfärligt länge sedan Jan Fridegård och Ivar Lo-Johansson, Albin Amelin och Bror Hjorth."
ur "Konsten och klasserna" (1941) av Erik Blomberg

Samtidigt som Folket och litteraturen så kom Konst och kritik ut. Också den som originalböcker på PAN, också den redigerad av Margareta Zetterström
Jag läser oftare i Erik Blombergs litteraturkritik (då jag är mer intresserad av litteratur än av konst) men Konst och kritik är nog den bättre av de två urvalen.

Blomberg var konstvetare. Han skrev en licentiatavhandling om Rembrandts linje- och färgkomposition.
I Konst och kritik finns både artiklar om enskilda konstnärer (Ernst Josephson, Carl Fredrik Hill, Vincent van Gogh) och mer översiktliga texter.

I "Konsten och klasserna" gör Blomberg upp både med den del av vänstern som vill reducera all konst till ett redskap i arbetarrörelsens tjänst och den borgerliga kritiken som underkänner all samhällskritisk konst: "För båda lägren har konsten blivit propagandamedel." Detta är en text som fortfarande känns aktuell.

Intressant är också Blombergs beskrivning av hur han på besök i Sovjetunionen blir förevisar socialrealistisk konst som ser ut som livlös salongskonst: "Det här är ju inte socialistisk kultur, det är borgerlig. Och det är inte det bästa i den borgerliga kulturen som den här tavlan efterliknar, utan snarare det sämsta."

Boken har emellertid en brist. Den saknar bilder. Fyra av texterna finns med i Från Josephson till Picasso, ett urval som Blomberg själv ställde samman, där är de illustrerade. Och det gör att den boken är trevligare att bläddra i.
Men annars är detta ett utmärkt urval artiklar om bildkonst.


Inga kommentarer: