lördag 9 december 2017

Abandoned houses


Saga of The Swamp Thing 33 trycker om den allra första serien om Swamp Thing med en ny ramhistoria. Det var inte ovanligt att serietidningar gjorde sånt här. Ett nummer strax innan Alan Moore tog över serien hade återtryckt ett av Len Weins och Berni Wrightsons nummer.
Detta är så klart lite av ett lurendrejeri. 

Men då denna första serie är kort så är ramberättelsen åtminstone lite längre (men har de svagaste teckningarna i hela serien, något som blir mycket tydligt bredvid Wrightsons teckningar). Och Moore väver in den äldre serien i sin berättelse.
Den äldre serien är från House of Secrets 92. Den blev populär hos läsarna och ledde till att Swamp Thing fick en egen serietidning. Men det är en del skillnader mellan Swamp Thing i denna serie och den i serietidningen. Här heter han inte Alec Holland utan Alex Olsen. Och serien utspelar sej i slutet av 1800-talet.

På ett typiskt mooreskt vis så visar det sej att denna Swamp Thing är en av flera Swamp Thing-arna som föregått vår hjälte. "Alec Holland was not the first thing to walk the swamps! There were others before him."

Bild övers: Text Alan Moore, bild Ron Randall. Bild underst: Text Len Wein, bild Berni Wrightson.

Inga kommentarer: