tisdag 19 december 2023

Lars Gustafsson och Star Trek

I boken Meditationer: en filosofisk bilderbok tar Lars Gustafsson upp serien Star Trek. Eller som han kallar den: "Startrek-serien". Fast första gången han nämner TV-serien så råkar han skriva Star Wars: "en avancerad android (som mr Data i 'Star wars')". 

Senare i boken skriver han så här om rymdskepp-seriens transportörer:
"Eller ta en av de roligaste uppfinningarna i Startrek-serien, transporterrummet! Som episoderna skildras i denna förträffliga sf-serie utplånas av någon anledning originalet när man har beamat en besättningsmedlem upp eller ned. Men anta att man behöll originalet! (Vilket förefaller säkrare.) Vad händer dả när kopian har beamats tillbaka och träffar originalet?"
Som Lars Gustafsson sen skriver så har han själv skrivit en berättelse som påminner om detta:
"(Jag har lekt med något liknande i min sf-bok Det sällsamma djuret frản norr i den berättelse som heter "'Saken' och 'De två gånger födda'".)"
Och som nämnts tidigare här i denna Lars Gustafsson-kalender så återkommer dubbelgångartemat flera gånger i Lars Gustafssons författarskap.

Star Trek har faktiskt i uppföljaren Star Trek: New Generation (där Data som Lars Gustafsson nämner ovan är med) ett avsnitt där teleporteringen leder till en dubbelgångare (jag har inte sett det). Och detta händer igen i den senare tecknade Star Trek: Lower Decks (som jag har sett).

Detta stycke i Meditationer är inte enda gången Lars Gustafsson visar en förkärlek för populärkultur. I lucka 12 nämnde vi J.R.R. Tolkien som Lars Gustafsson kallade för vår tids Dante och också intervjuade.
Lars Gustafsson skrev uppskattande om Stephen King innan det var vanligt. Och i en dikt heter det att "Det är ju klart att Stålmannen är Clark Kent."

Inga kommentarer: