fredag 20 mars 2009

Gossip Girl och Literati


Genom ADD too flats länkuppsamling som han kallar Carnival of Souls (efter filmklassikern) hittar jag en diskussion på bloggen Second Balcony som efter att utgått från Gossip Girl handlar om hur stora delar av populärkulturen håller på att tas över av literati.

Jag har bara sett ett par avsnitt av Gossip Girl. Kläderna är det enda intressanta i serien. Förr brukade såna här ungdomsserier tala om för oss att olika grupper klädde sej olika men här kan man faktiskt se det. I alla fall - och detta att serien får de kulturella markörerna som är klädseln rätt har till en del med det här att göra- amerikanska TV-serier görs av Ivy League-utbildade. Second Balcony nämner som exempel att The Simple Life med Paris Hilton var skapad av en Nabokovexpert.

Serien Gossip Girl säjs av den ene i samtalet rikta sej till literatin som vil "slum" med genuin trash. (Att märka är att han verkar besviken över att det inte är genuin trash, önskan att se skräp tas här som självklar; delas)

Och senare i diskussionen: "under den post-industriella ekonomiska ordningen, är det viktigare att visa din förmåga att kunna byta kod, och inte se ut att vara knyten till en enskild uppsättning kulturella markörer" (min översättning).

Också populärkulturen koloniseras av överklassen. När vi skriver intellektuella analyser om Buffy eller Gilmore Girls så tjänar vi överheten.

Inga kommentarer: