söndag 29 mars 2009

Outer Limits, Kriget mot månen och slutet på Watchmen

Mot slutet av Watchmen-filmatiseringen så spelas vinjetten till Outer Limits, ett program liknande Twilight Zone på en tvskärm. Samma i boken. Där det också framgår vilket avsnitt det är. Denna cameo har att göra med slutet på Watchmen. Boken, inte filmen, då sluten skiljer sej åt.
(Efter bilden kort om detta slut.)

I Alan Moores Watchmen så är Ozymandias plan att lura jordens befolkning att tro att den har blivit attackerad av utomjordingar. Detta genom att genetiskt manipulera fram en bläckfiskliknande varelse som på någon vänster sänder ut telepatisk skräck. Det hela är väl lite fånigt men räddas något av Dave Gibbons illustrationer. Han lyckas i ett flertal helsidesbilder, i en serie som annars merstadels har nio rutor per sida, förmedla omfattningen av katastrofen.

Att Moore lät Outer limits-avsnittet citeras i serien var, enligt intervjuer, för att han först fick höra talas om det medan han höll på att skriva boken. I avsnittet planerar en grupp vetenskapsmän att lura världens befolkning att tro att den är attackerad av utomjordingar. Detta genom att genetiskt förändra en av de egna till en monstruös varelse.

Om Moore kände till avsnittet eller om han talar sanning i intervjuerna är egentligen mindre viktigt. Ivilket fall hade motivet använts flera gånger förut. Det tidigaste jag känner till är André Maurois "Kriget mot månen" från 1927 (i Jules Verne Magasinet 409) där en grupp journalister bestämmer sej för att lura i mänskligheten att månmännen attackerat dem. Tyvärr, efter att besvarat hotet med eld, så visar det sej att det finns månmänniskor och ett stort krig utbryter.

I alla dessa fall går bluffen ut på att skapa fred i världen. Så också i den Edward Hyams' Astrologen, en mycket rolig bok. En lite annorlunda variant finns i Kurt Vonneguts Sirenerna på Titan.

Visserligen är det bara Outer Limits-avsnittet som också har genetisk manipulering i handlingen men annars får idéen säjas ingå i det intellektuella allmängodset.

Inga kommentarer: