söndag 29 mars 2009

Lynda Barry


Nu är det inte alla serier som handlar om folk som gått och blivit bitna av radioaktiva fladdermöss eller bortskickade i raket från planeten Pluto strax innan den omklassificerades. Inte ens i amerikatt. De flesta av de mer intressanta samtida serierna handlar om betydligt mer jordnära ting.

En av de bättre av serieskaparna av i dag är Lynda Barry. Hennes senaste bok, What it is tillhör hennes starkaste. Den utgår till en del från en föreläsningsserie/work shop kallad "Writing the unthinkable". Men handlar mer om att teckna och vad tecknande är. Detta illustreras med collageteknik.

Det här kan ju låta som en bok som i alla fall jag nog glatt skulle räknat in bland de böcker jag inte behöver läsa. Men även om boken utgår självbiografiskt från Barrys förhållande till tecknandet så blir det aldrig klämkäckt. Trots att den tar avstamp i hur Barry som en ung flicka relaterar till världen utifrån berättelser och bilder. Som monstret Medusa. "We never need certain monsters more than when we are children. And a furious woman with terrifying eyes and snakes for hair was the perfect monster for me./What was yours?". Detta direkta tilltal återkommer med jämna mellanrum i boken och skulle nog om det handlade om enbart text bli lite tunnt. Men Barrys frågor: Vad är att sjunga?, Skulle du vilja kunna sjunga?, Vad är att rita? illustreras av bilder ritade på randiga papper en del groteska, en del vackra, flera både och.

Allt i allt är det en fascinerande läsning.

Lynda Barrys mest kända arbete är strippen Ernie Pook's Comeek. Ernie Pook var från början en bifigur i en serie helsidesserier om en flicka vid namn Marlys. Stripparna är humoristiska och vemodiga. Som den här:



Hela serien ska utges i fem volymer av Drawns & Quarterly. Troligen ingår också Marly-perioden. Den samling jag har är The Greatest of Marlys som har serier från seriens första år. Den senare delen av volymen är väldigt bra. Ernie Pook brukar det finnas utdrag ur i serieantologier som Americas Best Comics, en antologiserie vars senaste utgåva Lynda Barry gästredigerade. Den publiceras också on-line, till exempel på Salon.com.

Inga kommentarer: