tisdag 27 april 2010

Casanova - sin egen onda tvilling

As Agua Pesada burns, it's psychic combat at dawn for Casanova Quinn and Wilson Heath - - because the genre demands it!

Casanova Quinn är spion. Han kommer från en familj av spioner. Men han är familjens svarta får. "What did I think when I met Casanova Quinn? 'Surely this was the man who would burn the world.' säjer en kvinnlig bifigur i första numret/kapitlet av Matt Fractions (text) och Gabriel Bás (bild) tecknade serie Casanova. Och tilläger "and I loved every second".

Albumet Casanova: Luxuria, som samlar de första sju numrena och den första säsongen av serien, är en spionserie som visserligen lånar friskt från andra berättelser i genren (Casanovas far heter Cornelius och en Modesty Blaise-analog dyker upp i seriens andra album) men som ändå känns ny, med en energi ohindrad av inflytandets bördor.

Ett grepp som serien tar för att slå sej fri från sina föregångare är att Casanova Quinn i första numret blir bortförd till en annan dimension där han infiltrerar den agentorganisation som hans far leder. Han ger sej ut för att vara den dimensionens Casanova Quinn. Hjälten i albumet är den onde dubbelgångaren. Ett vanligt inslag i äventyrsberättelser. Men han brukar där vara en biroll, här har han huvudrollen.

Casanova Quinn har uppdrag som att kidnappa en performanceartist som mediterat i 14 år. Det vill säja dubbelt så länge som en gång Buddha. Vilket gör att man fruktar att han ska ha uppnått dubbelnirvana.Albumet innehåller också öar utanför tiden, robotorgier, flickpopband som egentligen är hemliga agenter och en del lite mer bisarra saker.

Allt fenomenalt tecknat av Bá. Som ger albumet mycket av dess energi.

Albumet och lösnumrena vart tryckta i tvåfärg. Tintad i grönt. Det fungerar rätt bra i det här albumet. Men lite sämre i nästa där färgen är blått. Tecknat av Bás tvillingbror Fabio Moon. Nu ska de ges ut igen på ett annat förlag, fullt färglagda (en anledning till att jag lästa om albumet och något som gör detta inlägg aktuellt). Detta gör väl tyvärr att det dröjer innan det kommer helt nya nummer av serien. Som i sin tvåfärgsversion har kommit ut i 14 nummer, eller två album. Det är menat att bli sju. Men serien har legat lite i limbo.

Så att det så småningom kommer nya nummer är ändå en god nyhet.

För Casanova är kanske den bästa amerikanska mainstreamserien som kommit på senare år. Den är märklig, vackert tecknad och hela tiden underhållande. Den tar allt som var underligt och fascinerande från genren och ger det nytt liv. När bildtexten i en slagsmålsscen i albumets sista nummer deklarerar "I love comic books!" är det bara att hålla med.

Inga kommentarer: