fredag 30 april 2010

Par i S


S är senaste bokstaven i Lyrans nobelfapet.

Jean-Paul Sartre
Sartre är en av de odiskutabelt stora 1900-talsförfattarna. Författare till ett stort antal romaner, pjäser, noveller, artiklar och filosofiska verk.
Bäst av romanerna är den självbiografiska Orden. Medan novellsamlingen Muren annars är bästa exemplet på hans fiktion på prosa. De flesta av de bästa pjäserna finns i sasmlingsvolymen Fem dramer även om den saknar min favoritpjäs Djävulen och Gud fader (som också lär ha varit en av Sartres egna favoriter.
Hans biografi om Jean Genet, Saint Genet, är väldigt underhållande. Hans sista storverk om Flaubert har jag tyvärr ännu inte läst.
Artikelurvalen ur hans Situations, Tystnadens republik & Sartre om Sartre, är också nödvändig läsning.

Rent tekniskt är Sartre inte nobelpristagare då han tackade nej till priset. Hans skäl till att tacka nej var förnuftiga. Numera brukar det tas upp ett rykte om att Sartre förhörde sej om att han inte kunde få pengarna i alla fall. Om detta skulle vara sant är ointressant. Det var inte för att han tyckte illa om pengar som Sartre tackade nej till priset.

Art Spiegelman
Spiegelmans mest kända verk Maus kom nyligen i nyöversättning på svenska. Det är ett seriealbum om Spiegelmans far - Vladek Spiegelman. Som överlevde nazisternas folkmord på judarna. Art Spiegelman intervjuar i boken sin far om andra världskriget.
Maus är en av de mest prisbelönade tecknade serierna genom tiderna.

Efter Maus har Spiegelmans output förvisso varit rätt liten. Han har redigerat två antologier barnserier och gjort ett album om attacken på World Trade Center. Samt gett ut en bok om Jack Cole och hans serie Plastic Man (den med undertitel "Forms stretched to their limits!" är väldigt bra).
Hans senaste bok var Breakdowns: Portrait of the Artist as a Young %@&*! som återtrycker en samlig av hans tidiga serier med en tecknad självbiografisk introduktion.

Att Spiegelman har en rätt sparsmakad produktion borde dock knappast vara ett hinder för att han skulle bli den förste serieskaparen att få nobelpriset i litteratur.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Maus har jag planerat att läsa, jag försöker ju bredda min smak.

Petter Malmberg sa...

Maus brukar uppskattas även av annars icke-serieläsare.