fredag 4 mars 2011

4 svar och tre ledtrådar


Vi har fått in (åtminstone halft) rätt svar på fyra av citaten från morgonens citattävling:

1. Denna muntra vers: "Med ve och fasa pesten slog/London år sextifem./Väl hundratusen mänskor dog;/men jag var ej bland dem" har inget kunnat. Författaren är mer känd för en annan bok som gett namn åt en (oförklarligt) populär TV-serie.

2. Spiring svarade Bill-böckerna. Vilket är riktigt. Att känna igen vilken titel det är är nog svårt. Böckerna om William Brown skrevs av Richmal Crompton som, böckernas gröna ryggar till trots, är en kvinnlig författare.

3. "Under antiken var böcker så dyrbara att man inte kunde samla dem på hög såvida man inte var kung, tyrann eller...Aristoteles, den förste som ägde ett bibliotek värt namnet.
Ännu en anklagelsepunkt att lägga till de övriga mot denne redan i så många andra avseenden fördärvbringande filosof."
Ännu olöst. Det här är inte ett utdrag utan en aforism i sin helhet författaren är känd för just sina aforismer. Jag har en gång gett bort ett exemplar av boken till Konungen, som trots detta svarade att inte kunde nåt (okej - det sista var kanske en ledtråd som fungerade till ett mindre antal människor, så vi tillägger att namnet Ior ryms i författarens namn).

4. Kafka på jobbet svarade "Det blåser på månen" av Eric Linklater. Och det är ju rätt.

5. Ingrid svarade Willy Kyrklund. Vilket är rätt. Fast vi vill ha en titel för full poäng.

6. "'Is the story about me?' asked the Water-rat. 'If so, I will listen to it, for I am extremely fond of fiction.'" Jag tänkte först ha teman med läsande och böcker i citaten. Men sen gidde jag inte. Den här författaren är nog numera mer känd för sin person och diverse citat än för sina böcker. Det är ur en novell. Men vi godkänner samlingens namn som svar. Eller till och med vilken sorts novell det är.

7. Vixxtoria svarade Esther Williams - Skenbiografin av Jane Magnusson. Och ja, texten står originalet är med blå bokstäver (jag har just kommit på hur man gör det där - sorgligt men sant).

7 kommentarer:

Konungen sa...

om olägenheten att vara född, cioran

Ingrid sa...

Då blir det "Mästaren Ma" på nummer fem.

Petter Malmberg sa...

Konung o Ingrid: Rätt och rätt.

Vixxtoria sa...

Haha, sexan är ju Wilde, så klart!

Men jag har inget namn på nån novellsamling som poppoar upp. Heter den typ Four stories eller nåt sånt? (Eight stories? Eleven short stories?)

Petter Malmberg sa...

The Happy Prince and other stories. Det är novellen "The Devoted Friend".

Vixxtoria sa...

The happy prince. Där ser man. Jag tycker att jag måste ha läst det här på svenska. *funderar på var och när det kan ha skett*

Petter sa...

Den finns på svenska. Och ett par av historierna har nog getts ut för sej som barnböcker.