lördag 19 mars 2011

Jimmy Corrigan - the smartest kid on earth


Jag har börjat läsa en samling essäer om Chris Ware - The comics of Chris Ware Drawing is a way of thinking, redigerad av David M. Ball och Martha B. Kuhlman.

Vilket gjorde att jag tog fram Wares genombrottsverk Jimmy Corrigan - the smartest kid on earth.
Ware började göra serien i början av 90-talet och den gick först i hans enmannaseriemagasin ACME Novelty Library.
Den handlar om Jimmy Corrigan som åker för att träffa sin far som han aldrig mött tidigare. Och om en James Corrigan (troligtvis farfadern till sin namne) och hans barndom i 1890-talets Chicago (de parierna är bäst).

När den kom i samlad form år 2000 hyllades den av kritiker och fick priser som i vanliga fall brukar gå till prosaromaner. Den sålde också bra.
Det är på sätt och vis ett krävande verk i den högmodernistiska traditionen. Ware har jämförts med författare som James Joyce och Julio Cortazar.
Men hans serier har jämfört med dessa en fördel för läsaren. Även om boken är formellt avancerad är den också omedelbar - på ett oh that's some pretty shit-sätt.

Varje nummer av ACME Novelty Library hade olika utformning. Den häftade utgåvan (som jag har) ska också skilja sej något från den inbundna. Inte alla Jimmy Corrigan-serierna från ACME Novelty Library är med i samlingen. Jag upptäckte först Ware genom en artikel i Ordfront i slutet av 90-talet. Där fanns två korta utdrag ur serien. Bara det ena av de två kom med i albumet (album är kanske fel ord i sammanhanget - boken är inte paginerad, men den är rätt så tjock). Det var serien som inte är med som sålde mej på Ware.

Inga kommentarer: