lördag 5 mars 2011

Do it on the radio - Svenska Radiopjäser


Radiopjäsen är en genre med speciella begränsningar och därmed möjligheter. Men trots att många stora författare skrivit pjäser åt radion så får radiopjäser inte särskilt stor uppmärksamhet.

Det sjunde inseglet var i sin första inkarnation en radiopjäs av Ingmar Bergman. Medan Lars Norén har gett ut sina samlade radiopjäser. Jan Myrdal gav i slutet av sextiotalet ut två böcker bestående av radiopjäser - Moraliteter och Garderingar (senare pocketutgåvor samlar de två titlarna i samma volym).

Men oftast har radiopjäserna omtryckts, om alls, på lite mer undanskymd plats. Som i någon av de många volymerna av den årliga antologin Svenska radiopjäser. Det har kommit ut en stor mängd av dessa. Jag har Svenska Radiopjäser 1984 (och har läst en handfull till).

Tidigare har jag skrivit om Getsemane av Stig Larsson som finns i den. En riktigt bra text om en Jesus som kommer tillbaka i vår tid.
Säkert finns det flera sådana guldkorn i de många samlingarna. Även om man förvisso nog får vada igenom en del mindre roliga saker. En best of-volym vore uppskattad.

Inga kommentarer: