torsdag 24 mars 2011

Pastor Peter Husberg - tre författare till priset av en


Romanen Bröderna Casey av Peter Husberg kom 1964. Den brukar få en rad eller två i översikter över svensk litteratur. Främsta anledningen till detta är att Peter Husberg, som påstods vara pastor, egentligen var en pseudonym. Bakom namnet dolde sej de tre unga författarna Torsten Ekbom, P. O. Enquist och Leif Nylén.

Vad som inte säjs i de litteraturhistoriska böckerna är att Bröderna Casey är en riktigt rolig roman.

Boken har ingen regelrätt handling eller huvudperson. Så tillvida påminner den en del om böcker från denna tid av de tre författarna. Som Ekboms collageroman Spelmatriser för Operation Albatross, Enquists Hess och Nyléns diktsamling Skalor och mätningar.

Men dessa är mestadels mycket allvarliga experimentella saker - inte minst när de undantagvis försöker vara roliga.

Medan man märker en berättarglädje i trions berättelsefria roman. Som gör att den fortfarande håller bra att läsa. Och inte bara är en kvarleva från det experimentella 60-talet.

2 kommentarer:

Johannes sa...

Tack för påminnelsen. Det här är en helt förtjusande bok som jag skall ta och läsa om med det snaraste. (Undrar lite vad Enquist tycker om den idag...)

Petter Malmberg sa...

Vad Enquist tycker om den idag vore intressant. Jag har inte läst hans självbiografi. Så jag vet inte om han nämner den där.