onsdag 1 november 2023

Läst i oktober

Ännu en bra läsmånad. 

Mitt smyckeskrin av Ursula Andkjær Olsen 
"jag ställer hela planeten / med människor, djur, gudar, ensamhet, arbete / inuti kroppen / och andas ut" (övers. Jonas Rasmussen) 
Jag har tidigare inte riktigt fastnat för de utdrag av Andkjær Olsen jag läst men kanske måste hon läsas i längre sjok för den här tyckte jag mycket om. 

Röde Orm av Frans G. Bengtsson 
Jag gav den här till min flickvän i födelsedagspresent. Fast översatt till engelska. Då hon är från Förenta staterna och helst läser på engelska. Att hon läste boken fick mej att för första gången läsa denna underhållande svenska klassiker.

Naturbarn: Dikter i urval 1986 – 2016 av Eva-Stina Byggmästar 
"men poeterna skall vara små! för vi tycker bättre om / de små vi tycker att de är så praktiska att bära med / sig på skogspromenader" 
Fylligt urval med Eva-Stina Byggmästar. En av samlingarna som det finns dikter med av i urvalet är:
 
Älvdrottningen av Eva-Stina Byggmästar "aftonen kommer, till sist, / som en försenad vän. / diktsamlingarna vilar redan, se / de ligger tysta under blomstertäcket, / håller kramdjuret... // KRAMDJURET som till förväxling / liknar en poet, en glömd." 
Som jag läste efter jag läst Naturbarn

Bränder: Tolkade dikter från Vergilius till Heaney av Lars Gustafsson 
Den amerikanska flickans söndagar av Lars Gustafsson 
"Alla dessa dolda ting, bortglömda saker / som minns var de finns men inte vill // berätta för mig, som håller det hemligt / kanske för att de inte vill bli funna av mig"

Herr Gustafssons familjebok: Realencyklopedi & konversationslexikon av Lars Gustafsson och Agneta Blomqvist

Bränder är en omläsning (det är en bok jag ofta kommer tillbaka till). Den amerikanska flickans söndagar kallas för en versberättelse. Jag tycker mycket om den. Herr Gustafssons familjebok är första boken som är ett samarbete mellan Lars Gustafsson och hans fru Agneta Blomquist. Den är mycket underhållande. En egenhet är att texterna inte är undertecknade så man inte alltid vet vem som skrivit vad. ibland är det uppenbart och ofta tror jag att jag kan räkna ut det. Men enligt förordet till en annan av deras samlingsvolymer Våra landskap så hamnade en av Agneta Blomquists texter i en tysk tidskrift under Lars Gustafssons namn. 

Ratte och paniken i Pompador av Magnus Knutsson (text) och Ulf Jansson (bild)
Levtrådar av Sara Lidman 
Den här boken har undertiteln "Ett och hundra år med Sara Lidman". hundra år eftersom det i år är 100 år sen Sara Lidman föddes och boken ges ut för att fira detta. Ett år eftersom boken innehåller 366 texter av Sara Lidman av varierande längd. en från varje datum i almanackan. Tal, brev, dagboksanteckningar, artiklar, intervjuer från varje dag. De flesta har tidigare inte publicerats i bokform. Texterna är inte publicerade kronologiskt utan ett tal från 1969 kan följas av ett brev från 40-talet. det här kan ibland göra läsningen lite rörig. Men att kunna hitta en text för varje datum har också sin charm. 
Den första november (alltså i dag) hittar vi en dagboksanteckning från 1962 när Sara Lidman är i Kenya: "Och si där var Terry Brink den lilla amerikanskan med vilken jag tillbringade en dag på Killimanjaro och en regnnatt i en afrikansk hydda medan vi skakade av köld och grälade Afrika." Det är en rätt så underbar bok och snygg också. 

Facklan av Elin Lindqvist 
En roman om den ungsocialistiska poeten Leon Larsson som också är författarens farmors far. Bokcirkelbok. 

Höghussommar av Tove Nilsen Andra delen i en norsk romansvit. Den första delen finns inte översatt till svenska. Vilket är synd då den här är riktigt bra. Jag har börjat på tredje delen. Som också finns på svenska (men jag tror den fjärde delen är oöversatt). 

De hemliga breven av Alva Myrdal och Gunnar Myrdal och Jan Myrdal 
Ett urval brev mellan Myrdal-familjen. den innehåller också ett kort förord av Kaj Fölster (som refererat till de här breven tidigare i De tre löven), ett längre efterord av Janken Myrdal och en mycket lång inledning av Bosse Lindquist. Bosse Lindquists inledning upptar fler sidor än breven i boken. Inledningen är också medioker. Och jag är lite irriterad på förlaget för denna falska varudeklaration.
Boken har i artiklar om och recensioner av den framställts som att den ger bevis för att Jan Myrdals beskrivning av sin barndom i Barndoms-trilogin är falsk. Men förutom två brev från Alva Myrdal från 1929 när Jan Myrdal ännu inte fyllt två år så är breven i boken från 1945 till 1962. 1945 var Jan Myrdal 18 år gammal. Den sista boken i Jan Myrdals romansvit heter Tolv på det trettonde och slutar också mycket riktigt när Jan Myrdal är tolv år gammal. Flera år innan breven i boken.
Breven är också bara de brev som Alva Myrdal valt att spara. eller om jag förstått rätt ett urval av dessa. Bland De hemliga brevens många brister är att det är oklart vem som gjort detta urval. 
Breven har alltså väldigt lite bevisvärde när det gäller Jan Myrdals barndom. (Om något så stöder de snarare hans version då han redan här skriver om att hans barndom var olycklig.) 
För den som är specialintresserad av Alva Myrdal eller av Jan Myrdal har några av breven ändå ett intresse (den har inte mycket att ge Gunnar Myrdal-fansen). Men det här är en dålig bok. En riktig besvikelse. 

Ghost in the Shell, volym 1 av Masamune Shirow 
 
Rätten till sex av Amia Srinivasan Essäer. Jag tyckte uppföljaressän till titelessän där Srinivasan reflekterar kring den respons texten fått var den intressantaste delen av boken. 

Kort over kraniets mørke floder av Christian Rømer Stokbro 
"alligevel findes lige her / en rødlig perlemorssommerfugl / en takvinge mellem takkede hvide blade / noget ubestemmeligt fra en anden verden / som umuligt kan føle sig hjemme her // i denne årstid / under denne sol."

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

tycker verkligen om Eva-Stina Byggmästar

Petter Malmberg sa...

Jag gillar henne mycket jag med.