torsdag 23 november 2023

Scott Pilgrim

Kraften från kärleken kommer i form av ett svärd.
I den fjärde Scott Pilgrim-boken Scott Pilgrim Gets it Together tar huvudpersonen mod till sej att medge att han älskar Ramona Flowers.
Han drar ut ett svärd ur sitt bröst och i nästa ruta står det, i stora bokstäver, att "SCOTT EARNED THE POWER OF LOVE" medan Scott Pilgrim håller en flammande sabel i händerna. Med denna besegrar han ett av Ramonas Flowers onda ex.

Detta händer i den tecknade serien Scott Pilgrim. En kanadensisk serie i sex häften. Den är skriven och ritad av Brian Lee O'Malley.

Serien skildrar den tjugotreårige Sott Pilgrim och hans kompisgäng och förhållanden. 
Det är en kärlekshistoria. Pojke möter flicka. Tyvärr måste pojken besegra flickans sju onda före detta pojkvänner.

Scott Pilgrim spelar i ett band Sex Bob-omb med ett fan: Young Neil. 
Innan Scott träffar Ramona har han dejtat en sjuttonåring. Så långt är det rätt realistiskt. Vissa mindre icke-realistiska element dyker dock upp tidigt, med moment hämtade från spelvärlden.

Slagsmålsscenerna i Scott Pilgrim följer en slags spellogik där slagsmålsscenerna knyter samman berättelsen. Som när Scott Pilgrim skallar det första onda exet så hårt att han förvandlas till växelmynt – Scott Pilgrims points för att ha besegrat honom. 

Att Scott Pilgrim måste bekämpa sin flickväns före detta kan ses som en metafor för hur det förflutna hänger på oss.
 
Serien handlar inte bara om Scott och Ramona och hugga folk i två bitar utan har också en rad bipersoner. Vars historier fortgår i utkanterna. Alla karaktärerna sitter tillsammans glada på sista sidan i fjärde boken. Det skulle gå att se detta som ett lämpligt slut på serien. 

Men det är inte bara för att det fortfarande finns före detta pojkvänner kvar att besegra som boken fortsätter i två häften till. Många av de små bi-historierna var då oavslutade.

Som Unge Neils. Rumskamrat till en av bandmedlemmarna i Sex Bob-omb blir han så där i förbifarten utestängd från deras umgänge efter att ha dejtat den sjuttonåring Scott Pilgrim dejtar i början av berättelsen. Denna förvisning skildras bara genom ett par paneler under häftenas gång. Ingen verkar lägga märke till den. 
I det femte albumet Scott Pilgrim vs the Universe ses Young Neil sitta ensam på sitt rum. I skarp kontrast till den entausiastiske Neil i första boken. Att Unge/Young Neil liknar huvudpersonen till utseendet är knappast en slump. Hans historia står i kontrast till vår hjältes.
Det är sådana här små detaljer som är seriens styrka.

I Scott Pilgrim's Finest Hour, den sjätte och avslutande volymen av serien får berättelsen ett tillfredställande slut.

I början av boken är Scott (mer än vanligt) utan fokus. Kan han besegra Ramonas sista onda före detta pojkvän? Vill han slåss mot honom – eller är han själv nu en av hennes onda före detta? Scott brottas med sej själv. Och här gör han det så klart bokstavligt.

Edgar Wright – regissören till filmatiseringen av serien – har jämfört den med musikalen. Där personer i den genren brister ut i sång när känslorna går höga så slåss man i Scott Pilgrim.

Och slutstriden blir bokens klimax. Men duellerna är ett uttryck för böckernas tema. Om att försöka hålla fast vid det förflutna.

Bland bikaraktärerna får Scotts före detta flickvänner störst utrymme i det sista albumet. Vilket passar temat. 
Scott visar sej på liknande sätt som Ramonas onda före detta minnas dessa i ett för honom själv fördelaktigt ljus - "I remember...stuff. Some stuff. Lots. Lots of stuff" säjer Scott när en av hans före detta frågar honom argt om han minns någonting av deras förhållande. Medan man ser en memory cam som i ett dataspel där de leende går under en leende sol och hon beundrar honom.

Memory cam-arna används flera gånger i boken och en av många detaljer där O'Malleys lek med serieformen är smidigare och mer självklar än i tidigare volymer. Också hans tecknande kan man se förbättras över volymerna. Det blir mer expressivt och varierat.

De flesta trådar i berättelsen knyts samman. Då det finns ett visst fokus på Scotts gamlas kärleksliv så får de övriga bikaraktärerna som inte varit tillsammans med Scott lite mindre utrymme. Men att till exempel Young Neils upprättelse verkar ha skett utanför serien är passande då också hans nedgång mestadels tog plats där. Och han får en av de bästa scenerna.

Volymen är lättsammare än de tidigare två. De mörkare stråken som funnits i serien får inte så stort utrymme. Och det utrymme det ändå får är i bokens första tredjedel. Vilket känns rätt. Serien är i grunden en underhållande berättelse. Och den bör sluta i dur, inte moll.
En viss sentimentalitet kostar O'Malley på sej mot slutet. Men den har boken gjort sej förtjänt av. Det och mycket annat.

(Först publicerad den 10 mars 2009 och 26 juli 2010. Jag har slagit ihop det äldsta inlägget som handlade om de fem första häftena med det senare som handlade om det sista albumet. Och förkortat texterna något.
Inläggen skrevs innan Edgar Wrights filmatisering Scott Pilgrim vs. the World kom. Den skrev jag om HÄR
Det kom nyligen en tecknad TV-serie som bygger på häftena: Scott Pilgrim Takes Off. I början verkar tv-serien följa den tecknade serien rätt trogen men i slutet av första episoden så tar den en drastiskt annorlunda vändning. Jag tyckte om Scott Pilgrim Takes Off.)





Inga kommentarer: