Den första romanen Herr Gustafsson själv innehåller en massa referenser till andra böcker. Och en del till konst. När jag läste den första gången så hade jag inget internet och kunde inte kolla upp tavlor där som man kan nu.
Som porträttet i stycket nedan:
"Våren 1969 målar Ulla Wiggen sitt kärleksfulla och sällsamma porträtt av den unge poeten Peter Cornell.
Den porträtterade, som på denna bild är blekare, mer inåtvänd än vad han i verkligheten kan tyckas vara, har ögonen öppna. Han har ansiktsuttrycket hos en som nyss har varit mycket nära att erinra sig något som han glömt så grundligt att han inte mindes att han glömt det.
I bakgrunden skymtar det blåaste, mest ändlösa hav, belyst av en osynlig sol.
Med denna tavla blir det nya Stockholmsmåleriet för första gången alltigenom tydligt, framträder i hela sin botticelliska glans. Ljus, kärlek, öppet hav."
Målningen Lars Gustafsson skriver om heter "Horisonten". Den prydde omslaget till tidskriften konstrevy nr 4 1969:
Ulla Wiggen kom också att göra omslaget till Herr Gustafsson själv. Kanske hade hon fått läsa stycket ovan innan. Då omslagsbilden är en pendang till "Horisonten":
Även en del av de andra Sprickorna i muren-omslagen består av (då) samtida konst. Och omslaget till den sista boken En biodlares död är målat av Gustafsson själv.
(Först publicerat 20 juni 2016. Då jag som synes höll på att läsa om Sprickorna i muren-sviten. I år har jag också läst om den sviten. Då jag håller på att läsa genom hela Lars Gustafssons författarskap i kronologisk ordning. Många av böckerna har jag läst förut, flera läser jag för första gången. Jag är framme vid år 2010.
I den tidigare versionen av inlägget skrev jag felaktigt att Ulla Wiggen hade gjort omslaget till pocketversionen. Men det finns med redan på originalutgåvan.
I samband med denna omläsning införskaffade jag en konstbok om Ulla Wiggen. "Horisonten" finns så klart med i den. Och flera andra med liknande bakgrund. Emellertid inte omslaget till Herr Gustafsson själv. Men där fick jag reda på att Ulla Wiggen också gjort omslaget till Världsdelar – en samling reservartiklar av Lars Gustafsson. Som jag också läst om i år.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar