måndag 1 februari 2010

10 bra afro-amerikanska böcker


Februari är Black History Month i USA.

Det finns mycket bra afrikansk-amerikansk litteratur.

Amiri Baraka - The LeRoi Jones/Amiri Baraka Reader
Det här urvalet ur den radikale författarens verk (om vilket du kan läsa mer på länken) har han själv varit med och sammanställt. En bra introduktion till ett av USAs viktigaste författarskap.

Paul Beatty - Svart Harakiri
Jag skrev för ett tag sen att det inte längre kom ut humorantologier. Men Beatty har faktiskt redigerat en antologi med afro-amerikansk humor. Yngste författaren i listan. Boken handlar om en svart pojke som växer upp i en vit omgivning och blir poet.

Octavia Butler - Bloodchild
Novellsamling. Butler var en av de främsta sf-författarna. Hennes noveller har ofta ras och gender som tema. Flera av novellerna i den här samlingen finns på svenska i bland annat Nova SF. Som novellen "Talljud" om en framtid där mänskligheten förlorat talförmågan. Novellen berättas ur perspektivet av en kvinna som fortfarande har sin förmåga att tala kvar men som måste dölja den.

Eldridge Cleaver - Fråga inte ditt land
Soul on ice i original. Cleaver var en av Black Panther Partys ledare. Men denna skildring av ett svart amerika och Cleavers fängelsetid och ideologiska uppvaknande är inte bara ett tidsdokument. Hans prosa gör att han fortfarande tål att läsas. Som i denna harang från en annan fängelsekund från Watts efter upploppen där: "They walking in fours and kicking in doors; dropping Reds and busting heads; drinking wine and committing crime, shooting and looting; high-siding and low-riding, setting fires and slashing tires; turning over cars and burning down bars; making Parker mad and making me glad; putting an end to that "go slow" crap and putting sweet Watts on the map - my black ass is in Folsom this morning but my black heart is in Watts!" Dessa ord möts med ett "renande, revolutionärt skratt".

Samuel R. Delany - Förvandlingarnas värld
Cleavers bok är till en stor del självbiografisk och självbiografin har en stark roll i den svarta amerikanska litteraturen. En författare som skrvit flera hyllade jagböcker är Samuel R. Delany. Tyvärr finns inga av dessa på svenska. Men denna SF-roman har också utdrag ur Delanys brev och dagböcker som kapitelmotton. Och står därmed med ena foten, eller åtminstone tån, inne bland Delanys självbiografiska verk. Men han citerar där också Emily Dickinson och Finnegan's Wake.

Mörk Sång - red. Thorsten Jonsson
Den här antologin har undertiten "Negerlyrik i översättning av Thorsten Jonsson". Vilket vi kanske rynkar pannan åt nuförtiden men ords konnottioner förändras. Det är en rätt bra antologi med afro-amerikansk poesi.

Toni Morrison - Solomons sång
Oprahs favoritförfattare.

George S. Schuyler - Black No More: Being an Account of the Strange and Wonderful Workings of Science in the Land of the Free A.D. 1933-1940
Satirisk roman från 1931 där en svart forskare upptäckt ett medel att göra svarta vithyade. Realistiska obehagliga skildringar av förtryck och lynchningar bryter av mot den komiskt-burleska handlingen.

Dark Matter. A century of speculative fiction from the african diaspora - red. Sheree R. Thomas
Ett kapitel ur Schuylers Black no more finns med i denna antologi från år 2000 med svart amerikansk fantastisk prosa. Essäer och noveller. Från Amiri Baraka till Octavia Butler.

Richard Wright Son av sitt land
"Den kanske djärvaste och effektivaste sociala roman i modern tid." skriver Erik Lindegren på baksidan av Delfinpocketutgåvan. Det har kanske ändrat sej. Vad som är modern tid åtminstone. Wrights klassiska roman kan i partier kännas lite träig idag. Men den är när man kommit förbi det tidstypiska en engagerande och upprörande skildring.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Tack för tipsen. Ske def kollas upp. /J

eskil sa...

morison är inte dum (sic!) men jag tycker att såväl Paradise som The Bluest Eye är bättre. Oprah har dessutom agerat i The Beloved, som också är en bra bok; filmen agar jag mig för att se