onsdag 3 februari 2010

Natten av Willy Granqvist


Under det lite prosaiska namnet Samlade Skrifter. Del IV har nu tre av de bästa diktsamlingarna på svenska kommit i nutgåva. Det är Willy Grangvists tre diktsamlingar från 80-talet: Mörkret, Glömskan och Natten som samlats i den sista volymen av bokförlagets Lejds utgivning av Granqvists samlade verk.

Framförallt den sista av samlingarna, Natten, (som är ett snäpp bättre än de tidigare) läser jag ofta i. Det är en fyrtio sidor lång dikt om att dikt-jaget inte kan somna.

Bilder, rader, återkommer. Som handlingen att räkna korn. Versen blandar högt och lågt. Bildspråket är ibland absurt, ibland enkelt - alltid klart. Det är bra.
Det är lite svårt att beskriva riktigt hur bra. Liksom det är svårt att hitta partier att citera som gör denna dikt rättvisa. Då styckena på en gång är så annorlunda varandra och samtidigt så självklart hörande till samma verk.

Låt oss ändå försöka, citatvägen:

"Vad sade tingen, vad säger de.../När de smått tafatta förirrar sig/I dessa gångars mörker, i dessa rör/Där döden-sömnen andas och viskar/Om skumma tärningars baksidesmening.../Vad menar de, tingen... vad känner de... /Ofrivilligt grupperade efter användbarhet:/Längst bak de små och kantiga, de trubbiga.../I mitten de inte-alltid-brukbara/Och i förgrunden de oavbrutet nyttiga:/Skålar, skedar, saxar, simbyxor, semaforer.../Alla börjar på S för att ingen ska glömma dem.../Så sker ändå, när mörkret blåser ut/Dem och vi inte alls behöver dem längre."

eller:

"Att lyssna in i nattens rör/Att höra rösterna, mörkrets fjärilar./Nu är Mozart lugn och tyst./Mörkret blåser inte längre./Det lägger sig till ro/Mot Mozarts tinning..."

Ytterligare ett parti har jag haft som veckans dikt

Amelie Björck citerar också delar ur dikten i sin recension i Aftonbladet av Samlade Skrifter. Del IV (Joakim Sonnegård i Svenska Dagbladet uppehåller sej mer vid Glömskan).

Om jag inte riktigt fått fram hur pass bra dikten är så får du väl lita på mej - läs Natten.

(uppdatering: Anna Hallberg tar upp den nya bokens efterord och sånt. Som får gott betyg.)