lördag 5 juni 2010

10 bra danska filmer

Idag är det den danska nationaldagen. Eller grundlagsdagen då eftersom danskar alltid ska vara lite märkvärdiga. Förra årets Grundlovsdag hade jag en lista med 10 bra danska romaner. Nu finns det också andra konstformer. Så en lista med bra danska filmer istället verkar passande.

Atlantic Rhapsody - 52 myndir ur Tórshavn
Färöisk film av Katrin Ottarsdottir. Som titeln antyder utgörs den av flera korta berättelser. I en visas Nick Caves Your Funeral My Trial stolt upp.

Dark horse
Den danska titeln är Voksne mennesker. Gjord av den isländske regissören Dagur Kári. Men är på danska. Inte fullt lika bra som hans tidigare isländska film Noi albinoi. Men den har sina stunder och är en vacker film. Innehåller en av de bästa övergångarna från svart-vitt till färg i filmhistorien.

Direktören för det hele
Den här brechtska komedin är Lars Triers hittills bästa film.

Festen
Jag är lite kluven till Dogma-filmerna. Men den här av Tomas Vinterberg var den mest lyckade av dem.

Kunskapens träd
I Nils Malmros film från 1981 följs en skolklss i 50-talets Danmark under tre år. Malmros använde sej av en riktig skolklass som skådespelare. Och spelade in filmen under tre år. Att skådespelarna blir äldre under filmens gång ger något extra åt den här roliga och hemska filmen.
Quiet days i Clichy
Baserad på den flera gånger filmatiserade Henry Miller-romanen med samma namn. Jens Jørgen Thorsens film från 1970 är både på engelska, franska och danska (men mest engelska). Med musik av Country Joe McDonald.

La Passion de Jeanne d'Arc
Fransk stumfilm av den danske regissören Carl Theodor Dreyer. Såg den här första gången förra året. Det var en stor upplevelse.Tro, hopp och kärlek
Bille Augusts ungdomsfilm från 1984. 80-talet var en guldålder för den danska ungdomsfilmen

Vampyr
Dansk stumfilm av Carl Theodor Dreyer. Fortfarande en av de bästa vampyrfilmerna.

Vil du se min smukke navle
Film från 1978 av Søren Kragh-Jacobsen. Okej, sent 70-tal var också en guldålder för dansk ungdomsfilm.

2 kommentarer:

Konungen sa...

vill du se min vackra navel är fan lika bra idag som då
inte många ungdomsfilmer som håller
jämför med han roy anderson, hans en kärlekhistoria håller ente alls lika bra
O jag har DVD:n, TACK

Petter Malmberg sa...

Vil du se min vackra navel håller bra (nu såg jag den inte när den var ny - den kanske var ännu bättre då).

En kärlekshistoria har med tidens gång blivit lite långsam i delar. Men en del scener tyckte jag fortfarande var starka senast jag såg den. Men jag minns jag gillade slutet mer första gången jag såg den.