torsdag 3 juni 2010

Städer


Lyrans senaste tematrio handlar om böckerer med städer i titeln.

L. Frank Baum - Smaragdstaden i Oz
Den sjätte av Oz-böckerna. Och den första jag läste. Vilket kan vara anledningen till att jag tycker det är den bästa i serien. Skildrar olika delar av sagolandet och dess märkliga innevånare. On the road in Oz lär ha varit en titel Baum övervägde. Samtidigt som våra hjältar reser runt i landet planerar Roquat den Röde som bor somewhere way below the rainbow att invadera landet.
Jag funderar på att ha en temavecka snart igen. Om Oz.

Per Odensten - Gheel
Gheel är en stad i Belgien som specialiserade sej på att vårda sinnessjuka. Denna roman från 1981 utspelar sej i Blekinge. Med början i 1910-talet sträcker sej denna bok över tre decennier. Och kretsar kring Sanktuariet och det samhälle som växer kring anstalten. En brett upplagd roman som hyllades av kritiker, var en försäljningssuccé och översattes till flera språk.

Boris Vian - Hösten i Peking
Har i och för sej inget med Peking att göra. Jag skrev om den här franska klassikern i en tidigare trio:
"En absurd berättelse om ett järnvägsbygge. Om vännerna Anne och Angel och flickan Rochelle. Med märkliga motton och Passager där berättaren riktar sej direkt till läsaren:
'Nu är det dags att stanna upp ett slag, för berättelsen kommer att bli tilltrasslad och få normala kapitel. Man kan förstå varför: vi har redan en flicka, en söt flicka. Det kommer att dyka upp andra, och ingenting kan få någon varaktighet under såna förhållanden. Otvivelaktigt vore det oftast lyckligt om det inte vore så; men det måste bli sorgligt när flickor är med i spelet; inte så att de älskar det sorgliga - säger de åtminstone - men det följer de i spåren.'"

1 kommentar:

eskil sa...

Calvinos De osynliga städerna, men då hade det blivit en kvartett, kanske från Alexandria