torsdag 5 augusti 2010

Fray av Joss Whedon - en framtida vampyrdräperska


Fray är ett seriealbum skrivet av Joss Whedon och tecknat av Karl Moline. För Whedon, mest känd för TV-serien Buffy The Vampire Slayer, så var detta hans första försök som serietidningsförfattare. Fray är en framtida vampyrdräperska, flera hundra år efter Buffys tid.

Framtida versioner av hjältar är en rätt vanlig företeelse. Det brukar väl sällan bli så där väldigt bra. Här är det åtminstone en inte särskilt sökt utveckling av vampyrdräperskekonceptet.

Fray lever i en värld där det finns muterade varelser men där magi och demoner sen länge är bortglömda. Och där inga vet vad en vampyr är - även om det finns en hel del av dem. En dag kommer en man fram till Fray och säjer att hon är Utvald. Sen sätter han eld på sej själv.

I förordet till albumet skriver Whedon att hans framtid ser ut som framtider brukar göra - de rika är rikare, de fattiga fattigare och det finns flygande bilar.

Serien är heller inte särskilt originell. Flicka möter monster, slåss mot monster medan hon pratar framtida slang.
Att använda sej av ett delvis nytt språk var något som var vanligt i det brittiska serietidningsmagasinet 2000 AD (nog mest känt för serien Judge Dredd) och serien har flera likheter med de lättsammare se´rierna från den tidningen.

Men det finns också en del franskt inflytande, inte så mycket från franska tecknade sf-serier som från filmregissören Luc Besson. Bilarna påminner om bilarna i det Femte elementet och Molines har inspirerats av Nathalie Portmans rollfigur i Leon.

Molines teckningar flyter bra. Han avbildar rörelse dynamiskt Men bakgrunden - själva världen i serien är föga utvecklad. Karaktärernas ansikten är också ofta lite livlösa.

Bättre lyckas han med Frays mentor, en getliknande demon och en fiskmutant.
Samspelet mellan Fray och Urkonn, som getmonstret heter, tillhör seriens bättre sidor. Och det finns en hel del roliga detaljer och skickliga vändningar. Som gör att serien om än l.ite lättviktig är en underhållande läsning.

(Efter detta album har Fray förekommit i en crossover i Buffy Season 8, en fortsättning på TV-serien i serietidningsform, som inte verkar ha varit särskilt bra.)

2 kommentarer:

Nordh sa...

Nej, den crossovern kan jag inte påstå att jag var särskilt nöjd med. Eller ja, crossovern hade jag väl förvisso inga problem med, däremot var själva handlingen inte alltför mycket att hänga upp i granen.

Däremot är säsong 8, så långt som jag läst, helt ok. Buffy var trots allt inte som bäst under de sista säsongerna och seriesäsongen är inte sämre än dem.

Petter sa...

Jag har bara läst ett par previews av Säsong Åtta.
En del av det såg väl okej ut.
Det verkar som om den fick bättre mottagande när den startade än de senare numren har fått.
Det jag sett av och läst om just Fray/Buffy-crossovern verkade rätt svagt.
Vilket väl minskar chansen för nya Fray-serier.