söndag 8 augusti 2010

Sugarshock! av Joss Whedon och Fábio Moon


De flesta försök som Joss Whedon gjort som serietidningsförfattare efter Fray har liksom den framförallt fokuserat på den melodramatiska sidan av hans skrivande.

Men den 24 sidor långa serien Sugarshock!, tecknad av Fábio Moon så, är ett utryck för den bisarrt komiska sidan av Whedons penna.

Sugarshock! är ett rockband, bestående av tre kvinnor och en robot (i jeans). De åker i serien till en annan planet eftersom gruppens ledare Dandelion, en ung kvinna med ett oförklarat hat mot vikingar, tror att de där ska tävla i ett intergalaktiskt Battle of the Bands.

Dialogen i serien flyter bra. Många av skämten är roliga. Fast kanske inte så originella. Åtminstone två av skämten är mer eller mindre tagna från Liftarens guide till galaxen-böckerna av Douglas Adams.

Serien har emellertid en energi och en rytm som väger upp ett och annat svagt skämt (som en historia om att Abraham Lincoln trodde att slav betydde spis). Mycket av energin står tecknaren Moon för. Hans karaktärer är livfulla och slagsmålen snygga. Och de tre kvinnorna har tre olika kroppstyper. Något som är sorgligt ovanligt i serier.

Sugarshock! publicerades först i tre delar i den nya nätversionen av serieförlaget Dark Horses antologitidning Dark Horse Presents på MySpace. Den har senare utgivits som serietidning och albumet MySpace Dark Horse Presents 1.

Det är i det albumet jag har läst den. Som antologier är den albumserien (fem stycken har kommit ut) tyvärr rätt ojämn. En kort mycket märklig Sock Monkey-serie av Tony Millionaire är albumets höjdpunkt.
Medan Goon och Umbrella Academy( den senare tecknad av Fábio Moons tvillingbror) är rätt okej. Den hyllade Empowered av Adam Warren är, om detta smakprov är representativt, inte i min smak. Och merparten av serierna är direkt usla.
Så lösnumret av Sugarshock! kan nog vara ett bra alternativ.

Eller så kan man fortfarande läsa den på Dark Horses MySpace-sida HÄR (del 2 och del 3).

Inga kommentarer: