torsdag 12 augusti 2010

Ripley och Marge

Den av de två filmatiseringarna av En man med många talanger som jag sett till slutet är givetvis den franska från 1959 och inte den amerikanska The Talented mr Ripley från whatsitsyear.
René Clements film Plein Soleil (Het sol) är kanske mer som en thriller som många andra jämfört med den mer originella boken. Men det är en välgjord thriller (Woody Allen är klart påverkad av den i Match Point - även om han också utgår från en annan Highsmith-filmatiosering: Främlingar på tåget).
Och den har Alain Delon i rollen som Tom Ripley:

Och Marie Laforêt i rollen som Marge:

Drn franska filmen har helt enkelt snyggare mänskor.

Plein Soleil var Laforêts debutfilm. Hon var förutom skådespelare också sångerska och spelade bland annat in en franskspråkig och rätt munter version av "Paint it black" kallad "Marie-douceur, Marie-colère":

Och en rätt bra version av Katie Cruel

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Det var sannerligen en mycket snyggare Tom! Han ser visserligen inte alls ut som i boken, men i alla fall.

Hur är historien i den filmen annars? Marge ser också mycket snyggare ut än bokversionen (men det är väl rätt dött lopp mellan henne och Gwyneth, tycker jag). Men är det ett kärleksförhållande mellan henne och Dickie i den franska filmen, för det är det ju inte i boken, och det är också en av stora förändringarna (bland ack så många) i den amerikanska filmen (från 98? 99?).

Petter Malmberg sa...

Fast kan vi lita på Ripleys beskrivning av Marges utseende? Eller hans eget för den delen.
Det är ett tag sen jag såg filmen. Och då hade jag inte läst boken.
Men jag har för mej att Marge och Dickie har ett förhållande. Och att Dickie behandlar henne illa. Över huvud taget så är Dickie en mer osympatisk karaktär i filmen. En av de aspekter som gör den mer traditionell än romanen.
Det finns fler förändringar. Den slutar annorlunda.